home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


open tijd, pot-life

 

open tijd

"Open tijd is de tijd waarbinnen een aangemaakt product verwerkbaar is, gemeten met een gestandaardiseerde proef bij een vastgestelde temperatuur." De open tijd kan variëren door omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en aard van de ondergrond of het substraat. Bij een hogere temperatuur is meestal de open tijd korter.

De term open tijd wordt voor veel producten gebruikt die meestal in pak-, blik- of potvorm  worden geleverd en na mengen of aanmaken een (zeer) beperkte tijd verwerkbaar zijn. Soms geldt de "open tijd" alleen nadat een mengsel is gemaakt, bijvoorbeeld van een product dat met water aangemaakt moet worden of een product dat uit twee componenten bestaat. Soms is het product al aangemaakt in de verpakking gereed en gaat de tijd in na openen van de verpakking. 

Snelhardende producten hebben een korte open tijd. De open tijd van een product kan in enkele gevallen verlengd worden met speciale producten (zogenoemde extenders).

Voorbeelden van open tijden:
- de tijdsduur na het mengen van een harshoudend product, bijvoorbeeld een kunstharsgebonden dekvloerspecie
- de tijdsduur na het toepassen van houtlijm, poedertegellijmen e.d. 
- de tijdsduur dat epoxyprimers (tweecomponenten) verwerkbaar zijn.

De tijdsduur die een verf  of coating is toe te passen (toepassen over de net aangebrachte laag) wordt ook soms open tijd genoemd.

Voor tweecomponentenproducten is voor "open tijd" de term pot-life gangbaar.

Met dank aan o.m. Bedrijfschap Afbouw.

Verg. dormante periode.

Eng. working life, usable life