home  meewerken

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


odeon

 

odeon

1. Het Odeon is oorspronkelijk een overdekte muziekzaal met banken of stoelen, een concertgebouw. Perikles, zo vertelt Plutarchus, heeft ca. 445 voor Chr. opdracht gegeven voor deze weerspiegeling van het paviljoen (skn)  van de koning van Perzi. Het gebouw was rechthoekig met een koepeldak. Naast muziek en zang werden er ook bv. gedichten en theaterstukken voorgedragen. Het Odeon was een woud van stenen kolommen (81 stuks), dus het ging het publiek wellicht meer om de muziek dan om het theater. 

Later werd odeon de naam voor een opera- of concertgebouw. Verschillende Griekse steden hadden een odeon, Athene zelfs vier. Het odeon van Herodes Atticus had de vorm van een theater, gebouwd ca. 150 voor Chr.. In de rune van dit odeon worden nog optredens verzorgd.


odeon, perikles (livius, articles on ancient history)


odeon:


odeon van herodes atticus, athene, 161 n.chr.; oorspronkelijk had het een houten dak; er worden regelmatig concerten gegeven (trip2athens):


Het woord odeon is afkomstig van het Franse odon van het Latijnse odeum (concertgebouw) van het Griekse odeion, van oide (zang; verg. ode); bron Etymologiebank.

Er wordt beweerd dat odeon afkomstig is van "Oscar Deutsch Entertains Our Nation" (Oscar Deutsch was wat tegenwoordig bijvoorbeeld Path is), een aardige invulling van de letters van het woord odeon, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Bij Storm Afstappen voor BSA (een fietsenmerk) en Duitse KinderWagen voor DKW (een automerk).


 2. Vooral het begin van de 20e eeuw kregen veel (muziek)theaters en bioscopen de naam Odeon.