home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


mv-paal

 

mv-paal, hp-paal, ri-paal

MV-palen (HP-palen, HP-funderingspalen) zijn "warmgewalste H-profielen waarvan de flens en het lijf dezelfde dikte hebben".
"Een MV-paal is een stalen H-profiel dat zich met behulp van grout hecht aan de grond. Aan de onderkant van dit profiel wordt een stalen bak bevestigd. Vervolgens worden langs het staalprofiel injectieleidingen aangebracht tot in de bak. Op het moment dat het profiel de grond wordt ingeheid, vindt tegelijkertijd via de leidingen een groutinjectie plaats. Hierdoor ontstaat er over de hele lengte van het profiel een groutomhulsel."

Nadeel van het heien van palen is dat er zware trillingen zijn en vaak aanzienlijke geluidshinder. Als die vorm van overlast op bezwaren stuit, dan wordt de (getrilde) RI-paal aanbevolen.

Gebruik MV-palen (HP-palen)
"Een MV-paal wordt vaak gebruikt om een horizontale of verticale verankering te maken. Bij horizontale verankering worden de palen onder een hoek van ongeveer 45 graden de grond in geheid en fungeren zo als druk- of trekelement bij bijvoorbeeld kademuren of bouwkuipen. Dit om te voorkomen dat damwanden aan de bovenkant niet naar binnen worden geduwd door de aanwezige gronddruk.
Als verticale verankering worden ze gebruikt bij een harde ondergrond, als heien met vibro-combipalen te tijdrovend is. Voor de fundering van parkeergarage Terwenakker in Rotterdam was het gebruik van MV-palen de beste optie. Het ging hier namelijk om de bouw van een parkeergarage onder en naast een haven in het centrum van Rotterdam. Standaardgroutankers hadden in dit geval de krachten onvoldoende op kunnen nemen."
De palen kunnen tot wel 70 meter lang zijn.

RI-palen
RI-palen staat voor Rüttel-Injections-palen en zijn bijzondere MV-palen: in plaats van heiend worden ze trillend ingebracht. Voordeel van het trillen is dat er veel minder zware trillingen zijn en er nauwelijks geluidshinder optreedt.
Door het trillen hoeft er geen grout toegepast te worden. 

Toepassingen
- kademuurverankeringen
- verticale trekpalen in diepe bouwputten.

De MV-paal, HP-paal en RI-paal zijn voorbeelden van paalfundering.


mv-palen (ballast nedam):


klik op de afbeeldinge voor groter

mv-palen (volker staal en funderingen):


ri-paal (een soort mv-paal, volker staal en funderingen):


Documentatie
- MV-paal (van Terracon)

- HP-funderingspaal (MV-paal) (van ArcelorMittal)

- RI-paal (van Volker Staal en Funderingen)


Aangehaalde teksten ArcelorMittal en Ballast Nedam Funderingstechniek; overige gegevens o.m. van Terracon en Volker Staal en Funderingen.