home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


muuranker

 

muuranker

Ook: gevelanker. Een muuranker is een smeedijzeren staaf om balken en stijlen aan muren te bevestigen om de muren tegen uitwijken te vrijwaren, een "houvast". 
Een muuranker bestaat uit een zogenoemde "strop" of veer die loodrecht in de muur loopt en aan de balk is bevestigd, en een "schieter", sleutel of schoot die door het oog van de strop steekt. De horizontaal geplaatste strop is voorzien van een oog, waardoor de verticale schieter wordt gestoken. De schieter drukt dan tegen het muurwerk en zorgt er op deze manier voor dat het anker, en daarmee de balk, stevig tegen de muur wordt gehouden. Een muuranker kan recht zijn, maar ook gekromd, C-, S-, X- of Y-vormig, in de vorm van een letter of cijfer, en kan ook rijk bewerkt zijn. Als het anker bewerkt is spreken we van een sieranker.

Ook jaartalankers of bloemankers, bijvoorbeeld lelie-ankers, komen voor.  Als het anker ingemetseld wordt in de dikke muur of in de spouw, heet het anker blind; bij een blindanker in een dikke muur is er niet altijd een schieter nodig, omdat soms een evenwijdig aan de muur gekromde ingemetselde strop voldoende is.

De derde foto van links toont een muuranker dat tijdelijk verwijderd is tijdens de renovatie.


klik op de afbeeldingen voor groter

muurankers (van den braembussche oostrozebeke roobroeck bouwmaterialen):


muurankers, recht en halfrond (booischotse metalen):


tekening met verschillende muurankers; balk, muur,
veer (ankerveer, strop), oog van strop en schieter (sleutel, schoot) (liesbeth van lint, museum het mot, aangepast):


gevelankerschroef (omcirkeld), gevelankerstang en muuranker:


verschillende muurankers:


metershoog muuranker, leuven (foto joostdevree):


een fraai anker in zwart en een eenvoudig anker in de kleur van de gevel (het eenvoudige anker valt zo minder op), museum maastricht (foto joostdevree):


Zie ook anker, balk-anker, sieranker, gevelankerstang.

Eng. wall anchor, joint anchor