home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


muraltmuur, dijkversterking

 

muraltmuur

Een muraltmuur is een lage betonnen muur die op een dijk is aangebracht om overslag van water tegen te gaan. De muraltmuur is een eenvoudige en goedkope methode om het land achter de dijk extra te beschermen door de dijk te verhogen met een muurtje van 50 tot 100 cm hoogte. 
Muraltmuren zijn betonnen T-balken die gedeeltelijk zijn ingegraven. "Bij de plaatsing werd eerst een betonnen werkvloer op de dijk gemaakt, waar deze betonsegmenten waterpas naast elkaar kwamen te staan. De voegen tussen de betonelementen onderling werden gevuld met stampbeton van grindzand en cement." Bij een iets ander type muraltmuur werden de betondelen  ingesloten door verticale tussenstukken die afgevoegd werden.
Hoewel muraltmuren tegen de stormvloed van 1953 helaas niet opgewassen waren, zijn ze op veel plaatsen nuttige toevoegingen.


muraltmuur, schenkeldijk, werkendam (een toekomst voor dijken, cultureel erfgoed):


muraltmuur, zeedijk, 1974 (beeldbank rws bij archieven):


De term muraltmuur is ontleend aan jonkheer ir. Robert Rudolph Lodewijk de Muralt, waterbouwkundige, die op Schouwen dit type dijkverzwaring introduceerde.
Muraltmuren staan ook bekend onder het "Systeem De Muralt" en de "De Muraltmuurtjes" (dus met het tussenvoegsel van ir. De Muralt ervoor).

De aangehaalde tekst is van Flakkeenieuws Geschiedenis De Muraltmuur.

Zie ook dijkbewaking.