home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


Moerbalkrestauratie, balkkoprestauratie

 

Restauratie van een balkkop
Om bij een verrotte balkkop niet de hele moerbalk te hoeven vervangen, gaat men over tot balkkoprestauratie. Eerst wordt het rotte hout weggekapt, waarna wapeningsstaven in de balk worden geboord, een deel van de balkkop vernieuwd wordt, de balkkop bevestigd wordt aan de overblijvende balk en over de wapeningsstaven wordt geschoven.

 


Restauratie van een doorbuigende moerbalk *)
Voor de restauratie van doorbuigende oude eiken moerbalken werd een unieke herstellingsmethode toegepast, ontwikkeld door VK Architects & engineers (België). Normaal gezien worden dergelijke balken uitgedikt, vervangen of geprofileerd. Bij het Relais Ravestein werden stalen deuvelwapeningen (pin) verticaal in de moerbalk (lange dwarsbalk) ingeboord, waarna epoxymortel wordt opgegoten tot de bovenkant van de kinderbalken (kleine overlangse balken). Dit creëert een verhoogde hybride balk, met de grootste stijfheid op die plaats waar de moerbalk het meest doorbuigt, om de eenvoudige reden dat in die welving het meeste epoxymortel wordt verzameld.


moerbalkrestauratie, horizontale vloer bij gebogen moerbalk,
met epoxymortel en deuvelstangen; klik voor iets groter:


moerbalkrestauratie, met epoxymortel en deuvelstangen:


Op de oorspronkelijke tekeningen stonden ook de Franse termen (maar dat werd allemaal te klein op de verkleinde afbeeldingen):
uitgevlakt peil = niveau aplane (niveau nivellé?)
structurele epoxymortel = mortier époxyde stucturel
deuvelstangen = armatures à cheville
houten uitvlakking = aplanement de bois
moerbalk = poutre maîtresse
kinderbalk = soliveau

*) Met dank aan de VK Architects & engineers