home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


melkglas, latticinio

 

melkglas

Ook: latticinio (It., latte is melk). Melkglas is een doorschijnend glas dat door toevoeging van beenderas (beendermeel, calciumfosfaat, Ca3PO4), tinoxide (SnO2) of calciumfluoride (vloeispaat, CaF2) ondoorzichtig is gemaakt. Melkglas was in het oude Egypte al bekend en in de 16e eeuw in VenetiŽ herontdekt en verwerkt in het glazen filigraanwerk. Het werd later ook wel toegepast als vervanger van porselein. 

In de bouw wordt melkglas niet zo vaak toegepast, alleen functioneel, bijvoorbeeld bij deuren (badkamer), serres en glazen luifels (tegen felle zonneschijn).

Er is een systeem waarbij via een druk op een knop een vloeistof (een liquid crysal gel) elektrisch veranderd wordt waardoor de op melkglas gelijkende ruit transparant wordt: "Bij een wisselstroom van 100 V oriŽnteren de vloeibare kristallen zich in dezelfde richting; het laagje dat in eerste instantie slechts doorschijnend was, wordt in een oogwenk transparant." (Brochure Priva-lite, verkrijgbaar bij o.m. Glas Solutions van Saint-Gobain)

Een ver vermoeden van melkglas, of beter "etsglas", bijvoorbeeld voor een badkamerraam, wordt verkregen door een op etsglas lijkende plastic folie op de binnenzijde van het vensterglas te bevestigen.


deuren van melkglas (nelson kasten op maat):


Zie ook Glas (fabricage bijzonder, bij opalineglas).
Verg. figuurglas.