home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


megaliet, megalitisch bouwwerk

 

megalietmegalithisch bouwwerk

Een megaliet is een enorm grote steen, denk aan Obelix' draagsteen (menhir). Een megalithisch bouwwerk is een constructie van één of meer reuzenstenen. Megalieten komen solitair voor maar vormen ook hunebedden en andere prehistorische complexen. 
Deze constructies, vooral uit het Neolithicum (de Nieuwe Steentijd tussen 4000 en 2000 voor Chr.), zien we op bijvoorbeeld Kreta en op vele plaatsen langs de kusten van Noordwest-Europa. Meestal hadden megalithische constructies te maken met begrafenissen (ook urnen met de as van de overledene). De lokale bevolking vermoedde dat de enorme stenen alleen door reuzen of cyclopen konden zijn verplaatst.
Een beroemde stenencirkel is die van Stonehenge (Engeland); losse of in rijen opgestelde grote stenen zijn o.m. te vinden in Carnac (Frankrijk).


megalieten van hunebed havelterberg;
klik voor groter:


Voorbeelden van megalieten

Het Griekse mega betekent groot en lithos steen. 

Kijk ook eens op The Megalithic Portal.

Verg. cromlech, cyclopisch steenverband, draagsteen, monoliet, dolmen, hunebed, mastaba, tumulus, mausoleum, columbarium, crypte, sarcofaag, stèle, zerk en wellicht raatakkers (celtic fields, zwervende erven) en terp.