home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


lijnolie

 

lijnolie

Lijnolie is olie die verkregen wordt uit het persen van rijpe vlaszaden (lijnzaad). Dat is de natuurlijke manier van productie van lijnzaadolie; lijnolie kan echter ook met behulp van benzine uit de vlaszaden worden geŽxtraheerd.
Lijnolie is een oplosmiddelvrij, natuurlijk bindmiddel voor lakken, is vochtregulerend, impregnerend, elastisch en geeft een verf een soepele verwerking. De kleur van lijnolie is geel tot geelbruin. 

Olieverf is lijnolie met vermalen pigmenten. De Rigo Verffabriek maakt verf op basis van lijnolie, bijvoorbeeld Toplin lijnolie standverf. Bij Rigo worden overigens ook natuurlijke oliŽn en wassen gemaakt. Lijnolie heeft duidelijke voordelen (zeer goed uit te strijken, geen grondverf nodig, onbehandeld hout is eerst met lijnolie te behandelen waardoor de lijnolieverf beter in het hout indringt, beschadigingen snel weg te werken door simpelweg reinigen, schuren en olieverven, kwasten blijven goed in een potje met lijnolie). Vroeger was de lak wat minder bestand tegen UV-straling maar dat is tegenwoordig niet meer zo.

Gekookte lijnolie wordt gebruikt als impregneermiddel voor hout; lijnolie geeft een warme gloed aan het hout. 
Lijnolie is de belangrijkste grondstof van linoleum


vaten met lijnolie voor de fabricage van verf:


lijnolie als impregneermiddel, wat een warme gloed aan het hout geeft (boomstamhuis):


Met dank aan Rob van Rotterdam (lijnolieverf).

Eng. linseed oil