home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


legraam

 

legraam

Ook, soms: daklantaarn. Een legraam is een horizontaal raamwerk met vakverdeling waar in elk vak een ruit of kleiner raamwerk past. Het legraam fungeert als "plafond" van de ruimte eronder en bevindt zich in het platte dak. 
Doel van het legraam is: een daglicht doorlatend plafond, dus meer licht in de ruimte onder het legraam, meestal een gang of trap, maar soms ook een uitbouw of een zitkamer in het midden van een groter gebouw (station, politiebureau, postkantoor, bankgebouw, groot herenhuis e.d.).
Een legraam is een specifiek soort vallicht.
Vaak is het legraam van staal of gietijzer, een enkele keer van beton. Meestal zijn de vakken even groot.
De ruiten zijn vaak glas-in-lood, maar kunnen bijvoorbeeld ook van melkglas zijn om een diffuus licht te verkrijgen.

Om te vermijden dat het legraam zelf waterdicht moet zijn en glas en constructie bestand moet zijn tegen hevige regen, hagel en sneeuwbelasting, wordt boven het legraam vaak een lichtstraat of serie dakramen geplaatst. Hierdoor kan ook de vereiste isolatiewaarde van het plafond of dak worden gehaald en kan het esthetische aspect van het legraam volledig worden benut.

In specifieke situaties kan het in verband met de veiligheid noodzakelijk zijn de ramen van draadglas te voorzien; dat geeft ook een industrieel uiterlijk aan het plafond.

Bij bijvoorbeeld een museum is diffuus daglicht ideaal. Wanneer er echter niet voldoende daglicht door het legraam naar binnen komt, kan in de ruimte tussen lichtstraat en legraam een lichtbron met kunstlicht worden opgenomen. Eventueel kan software ervoor zorgen dat te weinig daglicht wordt aangevuld met de juiste hoeveelheid kunstlicht (variabel wattage) van de juiste temperatuur (5600 K is daglichttemperatuur, 6000 K is middagzon). Denk er aan dat een legraam voor een museum geen gekleurd glas mag hebben, dat geeft een ongewenste kleuring op de kunstwerken. Voor andere toepassingen zal (gedeeltelijk) gekleurd glas in het legraam juist prettig zijn om een warmere lichtinstraling te verkrijgen, te fel zonlicht te filteren of simpelweg omdat het fraaier kan zijn dan eenvoudig vlakglas of melkglas.

Bij een legraam werd ook wel eens zogenoemd schelpenglas toegepast: "dit glas heeft een vrij grove structuur, het is als ware op schelpen gestort".


legraam bijenkorf, amsterdam (rijnboutt):


omvangrijk legraam met ruiten in diverse kleuren, brugstraat 23, roosendaal (erfgoed roosendaal):


legraam met verticale raampjes rondom, brugstraat 23, roosendaal (erfgoed roosendaal):


er zijn ook eenvoudige legramen, brugstraat 23, roosendaal (erfgoed roosendaal):


Met dank aan o.m. Rijnboutt, Erfgoed Roosendaal en WTA Nederland - Vlaanderen.

Verg. foto-plafond (een speciaal systeemplafond), velum, plenum, koekoek.
Zie eventueel vele soorten vensters.