home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


krimpscheur

 

krimpscheur

Een krimpscheur is een dunne scheur die door het krimpen van het materiaal is ontstaan. Het materiaal is in de bouw meestal stucwerk, beton of hout. Het risico dat een krimpscheur na volledig drogen van het materiaal veel groter wordt, is zeer klein. Constructief heeft een krimpscheur geen betekenis. 

Plastische krimpscheuren ontstaan in de periode tussen het storten van de betonspecie en het begin van de verharding van het beton. Door het verdampen van water uit beton, kunnen er scheuren in het betonoppervlak ontstaan (het beton "verbrandt", de hydratatie kan niet volledig plaatsvinden door verdamping van water uit beton bij een verkeerde nabehandeling van het gestorte beton).

Ook bij aarde, bijvoorbeeld klei, is na uitdroging sprake van krimpscheuren.


krimpscheur bij recent pleisterwerk (monumentenwacht vlaanderen): 


krimpscheur, craquelé, aarde:


Bijwerken van een krimpscheur in stucwerk: maak met een verfkrabber of schroevendraaier een v-tje in de scheur en vul daarna de wat breder gemaakte scheur met pleisterwerk of alabastine; probeer op de plaats van de scheur, wanneer het vulmiddel nog niet geheel uitgehard is, met een sponsje o.d. de structuur van de muur na te bootsen (glad, fijn schuurwerk, spuitwerk, spachtelputz e.d.). Voor spack bestaat ook een spuitbuis om het bij te werken.

Woordverklaring: het onderdeel "krimp" is ontleend aan het Protogermaanse krimpan (samentrekken); de woorden rimpel en schrompelen houden hiermee verband; bron Etymologiebank.

Afbeeldingen o.m. Onroerend erfgoed (Monumentenwacht België).

Zie ook bij silica fume, hulpstof (kunststof vezels).
Verg. craquelé, zetscheur, zakscheur

Eng. shrinkage crack