home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


krimpnet, krimpwapening

 

krimpnet

Ook: krimpwapening. Een krimpnet is een kruisvormig vlechtwerk van staaldraad dat op de bestaande betonvloer wordt aangebracht en scheurvorming ten gevolge van krimpspanning in de betonnen afwerkvloer voorkomt. Het krimpnet vangt de spanningen in de afwerklaag op. 
Krimpnet lijkt op wapeningsstaal maar is dunner. Het krimpnet wordt op de juiste hoogte gelegd door speciale betonblokjes, het zweeft dan als het ware in de te storten cementen dekvloer. Als het beton van de dekvloer droogt, hecht het goed aan het krimpnet, waardoor scheuren vermeden worden.
Het krimpnet heeft mazen van 5 tot 15 cm en is bij voorkeur gemaakt van gegalvaniseerd staaldraad (om roestvlekken in bijvoorbeeld een natuurstenen vloer te vermijden). Om ervoor te zorgen dat de afwerkvloer geen spanningen van de onderliggende betonnen constructievloer (draagvloer) overneemt, kan een isolatiefolie, drukvast polystyreen met folie of een glijfolie worden toegepast zodat de constructievloer en de afwerkvloer echt onafhankelijk van elkaar kunnen "werken".

Een krimpnet is aan te raden bij een vloer van tegels of andere materialen die kunnen "meescheuren" doordat ze met de dekvloer zijn verbonden. Zeker bij bijvoorbeeld vloerverwarming onder een plavuizen vloer mag een krimpnet niet ontbreken. Over de betonnen constructievloer wordt de glijfolie of isolatiemat gelegd, daarna het krimpnet, daarop de slang van de vloerverwarming (zie de foto's), bevestig de slangen aan het krimpnet om opdrijven te vermijden, en (bij voorkeur?) op de waterslangen van de vloerverwarming weer een wapeningsnet. Vr het storten van de specie moet het krimpnet d.m.v. opvulstukjes opgehoogd worden waardoor het krimpnet goed in de specie komt te zitten, i.p.v. eronder, omdat anders de functie van het krimpnet sterk vermindert. Bij zo'n vloerverwarming moet de afwerkvloer eerst minimaal 6 tot 8 weken uitharden voordat er gestookt mag worden; daarna stoken met water van 20 graden C en de temperatuur geleidelijk, over een periode van twee weken, naar 40 graden C brengen. De temperatuur dient in die periode langere tijd aangehouden te worden en afkoeling dient zeer langzaam te gebeuren.

Met dank aan o.m. Eigen Huis.

Eng. wire-mesh reinforcement