home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


koplat

 

koplat

Een koplat is een lat die wordt gebruikt bij het afwerken/aftimmeren van een kozijn en wel om de naad tussen muur en kozijn af te dekken. Bij het afwerken van kozijnen moet men meestal lastige hoeken, kieren of de kopse kant (waar verschillende houtdelen of materialen bijeenkomen) afdichten. De kier tussen wand en kozijn is daar een voorbeeld van.
Bij oudere kozijnen zijn de koplatten vaak geprofileerd. Deze worden nu vaak koplijst of architraaf genoemd.

Tegenwoordig is een koplat vaak een in doorsnede vrijwel rechthoekige lat, meer een "platstuk" eigenlijk. Bijna rechthoekige koplatten worden "recht" genoemd; de variant met schuine zijden wordt "schuin" genoemd. De buitenste randen van de koplat zijn meestal halfrond geschaafd en geschuurd.
Het materiaal van de koplat is meestal vuren, meranti of een andere hardhout, MDF of kunststof, maar in bijzondere gevallen kan de koplat ook van marmer of een andere natuursteen zijn. 
Houtachtige koplatten zijn vaak wit gegrond.

De koplat wordt deels over de muur, deels over het kozijn geplaatst zodat de kier tussen kozijn en wand netjes bedekt is. Wanneer het kozijn breder is dan de wand, wordt een koplatten met sponningen gemaakt, of worden opvullatten toegepast waardoor de koplat over de opvullat en de wand valt.
Koplatten kunnen aan de ondergrond bevestigd worden met montagekit of met koploze nagels. Voordeel van montagelijm boven de koploze spijkers is dat de lijm ook op de muur hecht en dat de gaatjes van de verzonken nagels niet weer gedicht hoeven te worden.

Een deurkozijn zonder koplatten kan ook: deuren waarbij het aluminium kozijn onzichtbaar in de muur verwerkt is (zie foto's bij deuren).


een aantal klassieke koplatten en de toepassing;
klik voor groter (van der leeden hout):


een traditionele koplat (als kopie van een originele):


een voorbeeld van een moderne koplat met schuine zijden (houthandel van dam):


een rechte koplat (houthandel van dam):

een schuine koplat (houthandel van dam):


voorbeeld van een koplat met opvullatten (mooie plinten):


een voorbeeld van koplatten bij een deurkozijn:


Met dank aan Pontmeyer, Bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse, Van der Leeden hout, Houthandel Van Dam, Mooie plinten en Aannemersbedrijf Van Zoelen Utrecht.

Verg. koppenlat.

Eng. moulded architrave