home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


koof

 

koof

Een koof is een lange, meestal doosvormige constructie bij de snijlijn van muur en vlak plafond waarachter iets verborgen wordt wat je liever niet ziet, bijvoorbeeld de ophanging van een gordijn, de afvoerleiding van de mechanische afzuiger in de keuken, de kleine open ruimte boven een kast. In een koof kan verlichting worden aangebracht, waarmee de ruimte direct (naar beneden) of indirect (naar boven) kan worden verlicht. Soms wordt een koof uitsluitend toegepast om de verlichting een extra accent te geven; de koof fungeert dan als architectonisch object.

Een kooflijst is een profiel dat als ornament in de hoek tussen muur en plafond wordt bevestigd.
Een koofplafond is een plafond met rondom een kooflijst, een gebogen gedeelte dat de overgang vormt naar de dragende muren.


klik op de afbeeldingen voor groter

koof en kooflijst (foto chiel de nooyer, bnla architecten):


koof bij een kastenwand (foto chiel de nooyer, bnla architecten):


koofverlichting en de montage-opstelling (lumco licht en architectuur):


In woordenboeken en encyclopedieën staat als omschrijving van koof meestal iets als "gebogen of schuin vlak als overgang tussen wand en plafond". Die omschrijving hoort meer bij wat een tegenwoordig een kooflijst wordt genoemd.

De term koof (plafondrand) is afkomstig van het Engelse cove (kleine inham, beschutte plaats, plafondrand); bron Etymologiebank.  

Verg. alkoof.

Eng. cove