home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


klang

 

klang

De klang is een soort haak die gebruikt wordt om bijvoorbeeld metalen gootbekledingen en metalen dakbedekkingen aan de bouwkundige constructie te bevestigen. 
"Een klang is een stukje zink dat op de bovenkant van de houtconstructie wordt genageld. Aan één zijde heeft de klang een iets omgezette kant waarachter de binnenkant van de kraal gehaakt kan worden."

Een andere toepassing is de bevestiging van felsdaken aan het onderliggende dakbeschot. "De vaste klangen fixeren de felsbaan en de schuivende klangen maken expansie in de
lengterichting mogelijk. Een klang is een relatief kleine strook zink, die aan één zijde op een ondergrond is genageld (of geschroefd) en waaronder aan de andere zijde een zinken plaatdeel wordt geschoven. Hierdoor is de vrije werking van het plaatdeel met de ondergrond verbonden om krachten loodrecht daarop te kunnen opvangen. Moet men, zoals bij verticale en schuinlopende constructies, de plaat ook tegen verschuiven blokkeren, dan past men een 'haakklang' toe, die afhankelijk van de schuifrichting om de vlakke plaat grijpt of in een tegengestelde haak aan de plaat."


klang bij een dakgoot (aventus):


Met dank aan Aventus en NedZink.

Eng. cleat, clip