home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


inbussleutel, inbussleutels

 

inbussleutel

Een inbussleutel is meestal een klein L-vormig stalen staafje met twee gebruikszijden voor het schroeven van zeskantige schroeven (inbusschroeven).
Er bestaan ook goede inbussleutelsets in zakmesformaat, bijvoorbeeld "een 7-delige set inbussleutels in een handige beugel: het ergonomisch gevormde handvat ligt, geblokkeerd op 180°, in de hand als een normale schroevendraaier; het handvat heeft een inwendige stop die de sleutel ook op 90° kan blokkeren om zo op veilige wijze kracht uit te oefenen".


hier eens géén L-vormige sleutel maar een handzame verzameling (manutan):


diverse soorten inbusschroeven (wikipedia):


Vaak wordt er over imbus gesproken, maar het is inbus (afkomstig van Innensechskantschraube Bauer und Schaurte ofwel de inwendige zeskantschroef van het bedrijf Bauer und Schaurte). "In 1936 is INBUS bedacht en vastgelegd door een Duitse onderneming die Bauer & Schaurte Karcher heette"; met dank aan Bouwbestel.nl. Overigens is het idee al bekend rond 1860 en is er een Amerikaans fabrikaat van ca. 1910.

Verg. torx.

Eng. hex key, Allen key, zeta key; inbusschroef is Allen screw, hex screw, hex socket screw, inbus; inbus is socket head, hex socket head