home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


inbouwspot

 

inbouwspot

Een inbouwspot is een ingebouwde lichtbron (lamp), meestal in het plafond. De lichtbron is vaak een halogeenlampje op een laag voltage. Led-lampjes worden steeds populairder; deze zijn dimbaar en zuinig in stroomgebruik. Er zijn diverse typen inbouwspots, bijvoorbeeld die enigszins gedraaid kunnen worden, om een speciaal object te belichten of juist om indirect licht te verkrijgen.

Voordelen van het gebruik van inbouwspots:
- ze verstoren de ruimte niet door te "hangen" aan plafond of muur (het grootste gedeelte van de inbouwspot is ingebouwd)
- de lichtspreiding over de ruimte is over het algemeen beter dan met normale verlichting

Een nadeel is dat de locatie van de inbouwspots moeilijk aangepast kan worden, wat een reden is om meestal een relatief groot aantal spots toe te passen.


interieurontwerp (blna architecten):


draaibare inbouwspot van aluminium met led-lampjes (5 watt komt ruim overeen met een ouderwetse gloeilamp van 40 watt; ledlampendirect):


De term spot is ca. 1973 overgenomen van het Engelse spot(light); de Engelse term spot betekent vlek en duidt op de ronde "vlek" licht die het resultaat is van de spotlight die in het theater wordt toegepast (sinds 1923). Bronnen Etymologiebank en Online Etymology Dictionary.

Tekst voornamelijk van bnla architecten.

Zie ook led-verlichting, kleurtemperatuur (en kleurweergave), stralingshoek.

Eng. recessed spot(ligt), built-in spot(light)