home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


hpl, hpl-laminaat, toplaminaat, hogedruk kunststofplaat, hardkunststof toplaag

 

hpl-laminaat *)

Ook: toplaminaat, hogedruk kunststofplaat, hardkunststof toplaag. HPL is een plaatmateriaal en staat voor high pressure laminate: onder hoge druk (> 50 MPa) en temperatuur (120 tot 200 graden Celsius) harden drie specifieke lagen uit en kitten aaneen tot één compacte, harde laag. De bovenlaag van dit samen te drukken pakket is een transparante kunsthars (melamine beschermlaag) met daaronder een in kleur en dessin bedrukte papieren laag die met hars is geïmpregneerd (de dessinlaag); de onderste laag bestaat uit een aantal vellen pakpapieren, eveneens in hars gedrenkt. De harde bekledingsplaat die na persen ontstaat, is 0,5 tot 1,5 mm (meestal 0,7 of 0,9 mm). 

De HPL-bekledingsplaat wordt op een stevige, harde ondergrond verlijmd; bijvoorbeeld watervast verlijmd multiplex is een goed dragermateriaal


klik voor groter:


Kenmerken

HPL heeft een aantal aantrekkelijke karakteristieken: 
- ondoordringbaar voor vocht (hygiënisch)
- kan tegen krassen (slijtvast)
- slagbestendig, vandaalbestendig, graffitibestendig
- hoge chemische bestendigheid
- hittebestendig
- voedselvriendelijk
- kleurvast (lichtecht)
- aan de tussenlaag is elke kleur en elk dessin te geven waardoor HPL naast praktisch ook een architectonisch aspect heeft, zowel voor interieurarchitectuur als voor gevelbekleding 
- de Nautica-range van Duropal (Pfleiderer) omvat brandwerende HPL-platen
- een tussenlaag van echt houtfineer is mogelijk (Oberflex Frankrijk of via bijvoorbeeld Iboma of Vanca)
- een gebogen oppervlak behoort tot de mogelijkheden
- Abet HPL-laminaat is sterk in digital print, de Print HPL: "Uw creatie tot leven gebracht in de vorm van een HPL; vanuit opgeslagen bestanden kan direct in full colour geprint worden" (dus ook kleine series of één enkel exemplaar); brochure Abet gevelbekleding en digital print)
- er zijn ook HPL-bladen met een speciale oppervlaktestructuur (textuur) om het gladde en soms wat goedkope aanzien van HPL te vermijden
- afmetingen van HPL-platen gaan tot 4100 mm bij 1300 mm
- de soortelijke massa van HPL bedraagt ca. 1400 kg/m3
- brochure over HPL van de International Committee of the Decorative Laminates Industry (ICDLI).
klein voorbeeld van graffitibestendigheid:
bekladden van een stukje HPL van PressArt-Plate met een zwarte duurzame viltschrijver Edding 8040 was redelijk eenvoudig met een een schuursponsje en schuurmiddel uit de keuken te verwijderen (natuurlijk zijn er speciale verwijdermiddelen in de handel die veel beter werken):


Toepassingen
Door al deze karakteristieken is HPL voor zeer veel toepassingen geschikt waar hygiëne of onderhoudbaarheid maar zeker ook design een rol speelt: deuren, werkbladen (keukenbladen), tafels, straatmeubilair, dakkapellen, boeiboorden, reclameborden, informatieborden, wandbekleding, gevelbekleding e.d. Toepassingsgebieden zijn voor het interieur bijvoorbeeld keuken, ziekenhuizen, hotels, laboratoria, scheepsbouw en voor het exterieur de bouwsector.
Er zijn HPL-laminaten voor binnen- en buitengebruik. 
Speciaal voor de dakkapellenbranche heeft Milin een HPL-programma ontwikkeld.Dragermaterialen
Afhankelijk van de toepassing kan een ander dragermateriaal worden toegepast:
- massief hout (kleinere oppervlakten ivm. het werken van hout met als gevolg deformaties van de plaat)
- spaanplaat, meubelplaat, multiplex (door stevigheid en dragerdikte geschikt voor veel toepassingen, vooral watervast verlijmt multiplex)
- MDF en HDF (niet in een vochtige omgeving; MDF en HDF zijn daar niet voor geschikt)
- platen honingraat (uitsluitend als vulmateriaal in het dragermateriaal, bijvoorbeeld bij een HPL-deur)
- polystyreen e.d., hard expansieschuim (zelfdragend met HPL alleen in verticale positie; denk aan risico van breuk; als vulmiddel toe te passen in het dragermateriaal, verg. platen honingraat)
- PVC (mits de plaat voldoende stevigheid biedt als drager)
- metalen platen (mits voldoende stevig; denk aan eventuele roestvorming; denk aan uitzetting bij sterke verwarming)
- mineraalproducten als gipsplaat e.d. (alleen verticaal, denk aan vocht en mogelijk risico voor breuk).Algemene opmerkingen mbt. HPL-platen
- Bij toepassing als keukenblad mag geen hete pan op het aanrecht geplaatst worden. Leveranciers spreken wel in sommige gevallen over hittebestendigheid tot 180 graden Celsius, maar daarbij vermelden zij "droge hitte", dus zeker geen hete olie of een zeer hete pan op het aanrechtblad.
- Bij sommige HPL-platen is sprake van een vleug. Voor normaal gebruik moeten deze platen in dezelfde richting worden aangebracht.
- Wanneer in de tussenlaag van HPL echte houtmaterialen worden toegepast (fineer, dunne stengels o.d.), dan is dit plaatmateriaal niet geschikt voor vochtige ruimten en buitentoepassingen. Verder kan bij deze uitvoering het natuurlijk materiaal kleurverschillen en pigmentvlekken gaan vertonen.
- Sommige uitvoeringen van HPL-platen zijn uitsluitend geschikt voor verticale toepassing, zodat geen vocht op de HPL-plaat blijft staan.
- Te dunne HPL-platen laten oneffenheden in het dragermateriaal zien in de toplaag. Bij matte oppervlakken of oppervlakken met een ruwe structuur komen defecten in het dragermateriaal minder naar voren dan bij gladde, spiegelende oppervlakken.
- Bevestigingen van HPL-panelen vragen speciale aandacht (speciale houtboorpunten e.d.).
- Door de vele mogelijkheden van HPL komt er ook bij keukenbladen wat meer keuze dan alleen die eeuwige, saaie, goedkoop-ogende varianten in namaak-granito en -hout.
- Gebruik voor buiten nooit een interieurkwaliteit.Een paar voorbeelden van HPL-laminaten:
- Duropal Solid binnenkwaliteit
- Trespa Meteon buitenkwaliteit
- Trespa Athlon binnenkwaliteit
- Trespa Virtuon metallic binnenkwaliteit
- Abet massief binnenkwaliteit
- Abet MEG buitenkwaliteit
- PressArt-Plate buitenkwaliteit.

Fabrikanten van HPL zijn o.m. AbetDuropal (Pfleiderer), Formica, PressArt, Schoenmakers Wijlre, Trespa en Unilin Panels.
Allerlei over HPL (Engels) in HPL-World.

 


*) De term HPL-laminaat is eigenlijk dubbelop omdat de L van HPL al laminaat aangeeft; toch wordt zo'n "verdubbeling" vaak gebruikt zoals bij TL-buis waarbij de T (tube) al voor buis staat, en zelfs zoals bij schoen dat lang geleden al meervoud was maar blijkbaar niet duidelijk genoeg en daarom schoenen werd.