home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


hondsoren, hondsoor

 

hondsoren

1. Hondsoren zijn de omgevouwen delen aan het uiteinde van bijvoorbeeld koperen of loden goten, loketten e.d., bedoeld om zonder knippen en veel solderen een opstand te maken en een gegarandeerd waterdichte goot te maken. 
"In plaats van de loketten zelf om voor- en achterkant te vouwen, worden de hoeken dikwijls door afzonderlijke loodrepen afgedekt, de hondsoren." (Wattjes, J.G., Constructie van gebouwen. Deel 9: Eenvoudige dakconstructies en dakbedekkingen. Amsterdam (Kosmos), 1930 (met dank aan Documentatie.org.)


een koperen bakgoot uit één stuk, geklopt met hondsoren (taco hermans, cultureel erfgoed): 


2. "Een hondsoor is een schoor tussen een achtkantstijl en het boventafelement van een achthoekige molen. In de hoeken tussen de achtkantstijlen en het boventafelement zitten de hondsoren ter ondersteuning van het boventafelement. Door deze constructie heeft het achtkant genoeg stijfheid gekregen om de krachten die vrijkomen bij het draaien van de molen op te vangen."
Een hondsoor is dus een soort korbeel in de bovenste verdieping van een veelhoekige molen.


boventafelement,
hondsoor, veldstijl, achtkantstijl, veldkruis en veldregel bij een achtkantige molen (ranko veuger, vrijwillige molenaars):


boventafelement,
hondsoor en achtkantstijl bij een achtkantige molen (ranko veuger, vrijwillige molenaars):


Met dank aan Molenwerkgroep Oost-Groningen en Vrijwillige Molenaars.