home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


holle wand, holle wand systeem

 

holle wand

1. "Deze verloren bekistingmethode combineert de snelheid en kwaliteit van prefab beton met de degelijkheid en flexibiliteit van in het werk gestorte constructies. 
De geprefabriceerde, op maat gemaakte wanden bestaan uit twee betonnen schillen die aan elkaar zijn verbonden met stalen tralieliggers [die tevens de wapening vormen van de wand]. Dankzij de combinatie van beton en staal hebben ze een optimale draagkracht. De montage is snel, schoon en netjes. De zichtzijden van de wanden zijn gegarandeerd glad wat eventuele eindafwerking gemakkelijker maakt. Ook is het mogelijk om de wanden te voorzien van sparingen, vensteropeningen en elektravoorzieningen."

Op locatie wordt de holle wand voorzien van wapening voor hechting met de vloer en het plafond om een monoliete constructie te verkrijgen, waarna de holle wand met beton wordt volgestort . Voegen worden hierdoor tot een minimum beperkt waardoor deze methode vaak wordt toegepast bij kelders e.d. De tralieliggers zorgen er voor dat het beton van de holle wand tijdens het vullen van de holle ruimte de stortdruk opneemt. 
Holle wanden kunnen ook toegepast worden als er i.v.m. het belendende perceel geen ruimte is voor een normale bekisting.


holle wand met tralieliggers als wapening, detail (fabiton):


holle wand (fabiton):


holle wand met breedplaatvloer;
klik voor groter (foto joostdevree):


holle wand, beton storten in de holle wand, suyderstaete (prota): 


holle wand, schema van montage (fabiton):


holle wand, afdichtingen naad en kim (fabiton):


holle wand, bovenaanzicht koppelwapening (fabiton):


Documentatie
- Brochure Fabiton Hollewandsysteem


Zie ook voorbeelden van verloren bekisting en voorbeelden van "normale" betonbekistingen.

Met dank aan o.m. Fabiton.

Verg. breedplaatvloer (prefab vloerelement met tralieliggers).


2. Met "holle wand" wordt ook een blijvend holle wand bedoeld, bijvoorbeeld als lichtere bouwmethode bij een wand van gipsplaten (bijvoorbeeld van Gyproc), Wedi bouwplaten of metal stud.

Verg. volle wand.