home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


hoekgevelboerderij

 

hoekgevelboerderij

"De hoekgevelboerderij is ontstaan uit een hallenhuisboerderij, waarbij het woongedeelte werd uitgebreid met een zogeheten endskamer. Deze extra vleugel besloeg de helft van de oorspronkelijke voorgevel (Stichting IJsselhoeven)". In het overblijvende deel van de voorgevel bleven in ieder geval de voordeur en een venster gehandhaafd. Dit boerderijtype komt vaak voor in Midden- en Zuidoost-Brabant en Limburg. 
Het bedrijfsgedeelte van de boerderij was door de behoefte aan meer opslag van de oogst vaak al verlengd. Naarmate de welvaart toenam, ontstond de behoefte het woongedeelte uit te breiden.

Na een tijd werd soms ook de open hoek bebouwd, waarbij de voordeur in de zijgevel werd geplaatst. "Dit boerderijtype met alle toegangen in de zijgevels is bekend onder de naam langgevelboerderij." 


hoekgevelboerderij waarbij duidelijk de aanbouw is te zien (stichting ijsselhoeven, voor behoud van de hoeven in de ijsselvallei):


hoekgevelboerderij, heuvelstraat 7 heeswijk-dinther, bouwjaar 1900 (foto ij. th. heins, doc 326874, cultureel erfgoed):


hoekgevelboerderij, oude baan oost 178a, rosmalen, bouwjaar 1844 (foto's a.f.a.m. wetzer bossche-encyclopedie en google maps):


Zie eventueel boerderij voor allerlei typen boerderijen.