home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


glijfolie, glijoplegging

 

glijfolie, glijoplegging

Ook wel: glij-oplegging, oplegrubber, oplegblok, glijplaat, glijdplaat, glijdfolie. Een glijoplegging is een hulpstuk dat toegepast wordt wanneer bijvoorbeeld twee betonnen onderdelen onder invloed van zon of vorst door lengteveranderingen over elkaar gaan schuiven. De glijoplegging zorgt ervoor dat er geschoven kan worden omdat anders scheuren ontstaan. De glijoplegging wordt toegepast bij hoekverdraaiing, verplaatsing, belasting of wrijving of een combinatie daarvan. Er is een verplaatsing (w) van +20 mm en -20 mm mogelijk. 


glijoplegging, met hoekverdraaiing, menhir m (stabu, mavotrans):


Glijfolie zoals op de foto hieronder bestaat uit twee zeer gladde lagen drukvaste folie, waartussen siliconenvet. De glijfolie is aan beide zijden beschermd door een drukverdelende laag en de zijkanten zijn rondom afgetapet om binnendringen van water en vuil te voorkomen.
Glijopleggingen moeten een permanente geringe wrijvingscoŽfficiŽnt hebben. Het materiaal bestaat soms uit een soort ingebed kussen waarin zich siliconenvet bevindt. Het oppervlaktemateriaal kan teflon zijn. 


glijfolie, twee zeer gladde lagen drukvaste folie, waartussen siliconenvet;
klik voor groter (mavotrans):


Voor de betonnen onderdelen van een viaduct van de Hogesnelheidslijn is een speciale glijoplegging gemaakt op basis van de kunststof Multilene M. De betonelementen van de Hogesnelheidslijn glijden over de zeer slijtvaste kunststof pads (kussentjes) van het Multilene M-materiaal en vangen zo de ontstane lengteveranderingen op (foto hieronder).


glijoplegging, kunststof multilene m (eriks, bouwonline): 


Het ontbreken van glijoplegging op de kolommen was er de oorzaak van dat in de kolomkoppen van de parkeergarage Stadsveste in Middelburg scheuren ontstonden en de koppen afbrokkelden. Het inboren van de kolomkoppen was een onderdeel van de herstelwerkzaamheden: de kolommen zekeren (metalen H-profielen) waardoor de krachten op de fundering worden overgebracht, het dak van de garage met vijzels enigszins optillen, de kolomkoppen inboren, teflon glijopleggingen plaatsen, zekeren met betoninjecties.


In combinatie met glijplaten (glijfolie, glijoplegging) kunnen in bepaalde gevallen slobgaten worden toegepast om de bewegende delen meer vrijheid te geven.

Met dank aan Mavotrans, Arcas, Eriks, Bouwonline, Cobouw.

Eng. glijfolie is sliding bearing; glijoplegging is sliding bearing, sliding support