home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


gevelrenovatie

 

gevelrenovatie

Gevelrenovatie is het vernieuwen of behandelen van een gevel en kan op diverse manieren plaatsvinden, de n ingrijpender dan de ander. 
Wanneer er constructief geen problemen zijn, maar wel de esthetische waarde sterk verminderd is in de loop der tijd, is het mogelijk te renoveren door bijvoorbeeld:
- de gevel te reinigen (stralen; van vuil, aanslag, mos ontdoen; in een aantal gevallen volstaat het voorzichtig schoonspuiten van de muren)
- het voegwerk uit te slijpen/hakken en te reinigen en opnieuw te voegen
- de gevel te behandelen met muurverfsoorten (zie bij dat trefwoord ook vr- en na-foto's) of specifieke gevelverfsoorten, bijvoorbeeld Likapal
- de gevel te keimen
- de gevel van een pleisterlaag (gevelbepleistering)
- de gevel te beschieten met houtdelen of kunststof platen/planken
- de gevel te impregneren (bij specifieke gevallen van doorslag van hemelwater; vaak na schoonspuiten van de gevel).

Vooral als de gevel zwaar beschadigd is of als er verschillende materialen of (bak)steensoorten gevelbekleding toegepast zijn, loont het de gevels van een extra laag te voorzien (keim, pleisterlaag o.d.): de muurverf, keim of pleisterlaag op de gevel maakt er weer n geheel van.
Gevelrenovatie kan ook de economische waarde van het pand benvloeden.

Let op:
- Schoonspuiten van een gevel kan, vooral bij slecht voegwerk, grote gevolgen hebben (voegen langs kozijnen worden weggespoten waardoor het eerste buitje al voor wateroverlast binnenshuis zorgt). Ook bij een oud gebouw dat geen spouwmuren heeft, kan regendoorslag na schoonspuiten optreden. Als voegwerk of stenen nogal waterdoorlatend zijn (al of niet na schoonspuiten), is hydrofoberen/impregneren te overwegen.
- Met de zogenoemde wervelreiniging wordt afbrokkelen van steen en voeg vermeden: "Bij deze methode wordt het vuil uit de porin van de gevel gemasseerd zonder iets van het oorspronkelijke gevelmateriaal te verwijderen (0,3 bar). Door deze unieke milieubewuste werkwijze blijven de stenen en voegen in tact. Hierdoor ontstaat een schoon en schadevrij resultaat." (SMB Schadevrij reinigen)


gevelrenovatie i.v.m. slecht onderhoud en een aanbouw (vr en na;
athos brabant):


gedeeltelijke gevelbepleistering i.v.m.
uitbloeiingen (vr en na; athos brabant):


gevelbepleistering (vr/na;
athos brabant):


Zie ook de vele mogelijkheden bij gevelbekleding.

Eng. facade renovation, front renovation