home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


gelderse gevel

 

Gelderse gevel

Ook: Gelders-Overijsselse gevel. Een Gelderse gevel is een trapgevel met golvende contouren, verticaal afwisselend hol en bol. De golvende treden van de trapgevel zijn (na een hele sinusgolf) vaak gescheiden door pinakels en er zijn vaak waterlijsten met eronder muizentanden. De bouwstijl van de Gelderse gevel kan behoren tot de late Gotiek.

De Gelderse gevel komt vooral voor in Gelderland en Overijssel, in het bijzonder in Zutphen en Deventer, maar vinden we ook elders in oude steden in Nederland en Duitsland. 


gelderse gevel, rijkmanstraat 13, deventer (google maps):


schuin achter rijkmanstraat 13, deventer (google maps):


Deventer toen en nu vermeldt over het pand Rijksmanstraat 13: "In het hoge voorhuis was meestal een winkel of werkplaats gevestigd. Halverwege in deze hoge ruimte bracht men vaak door middel van een tussenvloer een insteek of hangkamer aan, die gewoonlijk als slaapkamer werd gebruikt. Het woongedeelte was achter het voorhuis. De verdiepingen en de kelders werden benut als opslagruimtes. De vaak diepe kelders werden ook wel verhuurd aan arme mensen, die geen zelfstandige woonruimte konden betalen. Deventer bezit nog zo'n 25 Gelders-Overijsselse gevels."
Dit huis staat in de Rijkmanstraat, nummer 13.

Verg. Dordtse gevel, Vlaamse gevel, andere gevels.