home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


estrade, laag poldium

 

estrade

Een estrade is een podium of een verhoging van één of een paar treden in een grotere ruimte. De estrade trekt de aandacht naar degene die zich op een estrade bevindt, dus om beter gezien te worden. Een estrade werd bijvoorbeeld gebouwd voor een troon of als muziekpodium. In het Oosten werd de estrade ook toegepast voor divans (lage rustbanken, sofa's).
Er zijn mobiele versies van estrades, zodat de plaats ervan kan worden aangepast, bijvoorbeeld om in een klaslokaal de tafel en de stoel van de leerkracht te verhogen, zodat hij beter gezien kan worden en zelf een beter zicht heeft op wat er in de klas gebeurt.

Wanneer een estrade veel treden heeft, wordt zij tribune genoemd. De estrade is echter voor degenen die erop plaatsnemen meestal om beter gezien te worden (zoals geldt voor koningen en musici), en de tribune om beter te kunnen zien (volk en toeschouwers).


estrade bij de troon van napoléon in fontainebleau (pierre-emmanuel malissin & frédéric valdes):


estrade als podium (géolam):


verplaatsbare variant estrade, hier met één trede:


De herkomst van de Franse term estrade (verhoogde plaats, verhoogde plaats aan het einde van een zaal) is niet geheel duidelijk; estrade kan afgeleid zijn:
- van het Middeleeuws Latijnse estra (o.m. luifel, afdak, zuilengalerij, portiek), van het Latijnse extera (de dingen die buiten zijn gelegen), van extra (buiten), vergrotende trap van ex (uit)
- van het Franse estrade (verhoogde plaats) met als verouderde betekenis "straat" (sedert 15de eeuw), van het Provencaalse estrada (straat), van het Latijnse strata.
Bron Etymologiebank.
I.v.m. de zegswijze stratum super stratum (laag boven laag) is de tweede betekenis ook aannemelijk.

Meervoud: estraden, estrades.

Verg. terras.

Eng. platform, podium