home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


drukpaal

 

drukpaal

De drukpaal is een prefab betonnen heipaal die de grond ingedrukt wordt, dus niet geslagen (geheid) en niet geschroefd. De paal wordt in "slagen" van ca. 2 meter de grond ingedrukt.

Voordelen van de drukpaal
- het drukken gebeurt trillingsvrij en geluidsarm (handig in een bewoond gebied of dichtbij een gebouw)
- het is grondverdringend (geen eventueel verontreinigde grond die afgevoerd moet worden)
- de prefab paal geeft geen verontreinigingen en afval zoals bij een in de grond gevormde paal
- door de stalen oplanger ("hoerenjong") is paal-drukken tot de gewenste hoogte mogelijk (minder last van slopen van te hoog uitgekomen palen; het koppensnellen is natuurlijk wel vereist voor een goede aanhechting)
- door monitoring tijdens indrukken en door elke paal te proefbelasten is geen akoestische meting achteraf nodig om de draagkracht van de paal te verifiëren (overigens, tot 3000 KN is geen probleem)
- indrukken kan volledig elektrisch plaatsvinden.

Nadelen van de drukpaal
- er is een grote, zware machine nodig om de betonnen prefab paal in de grond te kunnen drukken (de machine moet een grote massa hebben als "contragewicht")
- er is op de grond, af en toe tussen de "voeten" van de drukmachine, iemand nodig die de boel in de gaten houdt (de rigger, Engels voor iemand die de tuigen bedient, bijvoorbeeld op een zeilboot)
- de paal moet door het drukmechanisme altijd van een stalen oplanger worden voorzien (het indrukken van de paal gaat tot 2 m boven maaiveld dus er is een oplanger nodig).

De pile-pusher
De hydraulisch aangedreven machine die de palen de grond in drukt, de pile-pusher, moet een enorm gewicht hebben om weerstand te bieden tegen het drukken (ca. 370 ton zwaar). Dat is de reden dat deze machine geen wielen of rupsbanden heeft maar gigantische "voeten" waardoor de machine niet wegzakt in de grond (wel rijplaten gebruiken). De beweging van de voeten worden per voet geregeld: intrekken, schuiven (verplaatsen), neerlaten.
Door extra contragewichten toe te voegen (bijvoorbeeld 8 ton) gaat de paal nog wat rustiger en stabieler de grond in.
Gegevens van de paal worden continue gemeten waardoor van elke paal die karakteristieken vermeld staan in een soort logboek, bijvoorbeeld de indrukkracht en indruksnelheid en de diepte van de paal.

Let op
- Een betondrukpaal is iets anders. Dat is een uit segmenten opgebouwde paal, die door middel van een hydraulische installatie in de grond wordt gedrukt. Door de holle paalkern kan grond uit de paal gepulst worden om de gewenste diepte te bereiken zonder dat een grote tegendruk nodig is.

De drukpaal is een voorbeeld van paalfundering.


drukpaal, harlingen (drukpaal funderingen):


drukpaal, nijmegen (drukpaal funderingen):


Eng. pushed pile (?); de drukmachine heet pile-pusher