home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


draagmuur

 

draagmuur, dragende muur

Een draagmuur is een muur die, vaak samen met andere draagmuren, het gewicht van het huis bóven de muur draagt (ofwel: "vangt het gewicht op van wat er van bovenaf op rust").
Een draagmuur is een constructief bouwelement en kan niet zonder meer verwijderd worden, omdat dat meestal grote gevolgen voor de veiligheid van de woning heeft. 
"Mocht je een draagmuur willen verwijderen moet je eerst een constructieberekening laten maken voor de gewenste situatie. De constructieberekening zorgt ervoor dat het gewicht van het huis opnieuw wordt verdeeld, zodat je veilig kunt blijven wonen."

Hoe kun je, soms, zien dat een muur een draagmuur is:
- Meestal zijn buitenmuren, vooral natuurlijk de binnenspouwbladen van gevels, dragende muren.
- Als de muur doorloopt boven de (verdieping)vloer, is het meestal een draagmuur. De balken van de verdiepingvloer rusten dan in de muur. Op de zolder of in de kruipruimte kan dat soms gemakkelijker gezien worden.
- Muren waarop vloer balken (draagbalken) liggen, zijn meestal draagmuren. 
- Als er een bouwtekening is, staat er meestal in de legenda wat een niet-dragende muur is.
- Als de muur dikker is dan 10-14cm is het meestal een draagmuur (dikte baksteen is meestal 10 cm, stucwerk twee zijden is minimaal 2 cm).
- Kijk naar de richting van een houten balk of een betonnen element: ze gaan meestal van draagmuur naar draagmuur.
- De muren bij bijvoorbeeld trappen worden vaak gebruikt als stabiliteitswand, vaak een bepaald soort draagmuur. "Een stabiliteitswand is een type draagmuur die er voor zorgt dat een bouwwerk stabiel blijft. Dat doet de stabiliteitswand door de vloeren en de wanden aan elkaar te verbinden, zodat ze een geheel vormen."
- Een draagmuur loopt meestal vanaf de fundering.
- Als kloppen op de muur echt een hol geluid geeft, is deze muur meestal geen draagmuur. Let op: er kan ook sprake zijn van een voorzetwand. "De truc is dan om naar het verschil te luisteren tussen een muur die overduidelijk geen draagmuur is en een muur die misschien wel een draagmuur is. Het verschil zit namelijk in de holheid van het geluid. Een niet dragende muur klinkt vaak hol, omdat er lucht tussen de wanden zit. Terwijl een draagmuur vaak massief klinkt." Een gipswand of een metal-stud wand klinkt meestal hol en zijn niet dragend.
- En op een Vlaamse site een tip: als er handvatten aan zitten.


een draagmuur draagt bijvoorbeeld de vloer van de verdieping erboven (
vbi appartementenvloer):


Bouwmuren en woningscheidende muren zijn specifieke soorten draagmuur.

Met dank aan o.m. Constructieshop.

Eng. load bearing wall, bearing wall, supporting wall