home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


doosbouw, doos, doosconstructie

 

doosbouw, doosconstructie, doos-in-doos (box-in-box)

1. Doos-in-doos (box-in-box) is een bouwmethode waarbij binnen het bouwskelet of de bestaande ruimten de nieuwe ruimten als dozen zijn vormgegeven. 
Vooral bij herbestemming van monumentale gebouwen komt deze doosmethode nog wel eens voor omdat hierdoor het bestaande zo min mogelijk wordt aangetast (de aanpassing dient reversibel te zijn).
Ook bij renovaties wordt de box-in-box-methode toegepast, bijvoorbeeld de prefab badkamers en toiletten die in de fabriek op maat worden gemaakt.


2. Doosbouw of doosconstructie is de bouwmethode waarbij delen van een constructie zijn uitgevoerd als "doos", d.w.z. zij zijn hol uitgevoerd. 
Voordelen van de doosbouw: minder gewicht en als de doosconstructie van gelamineerd hout is vervaardigd zijn krommingen mogelijk (dat geldt veel minder bij massieve liggers). 
Een doosconstructie kan ook gemaakt worden van houten of stalen hoofddragers terwijl de rest van de doos uit plaatmateriaal wordt gemaakt.

De term doos komt waarschijnlijk uit Laatlatijnse dosis (geschenk, dosis); waarschijnlijk gaat het om een bepaalde hoeveelheid medicijnen die in een speciaal doosje werd bewaard. De aanduiding van de hoeveelheid is dan overgegaan op de aanduiding van het verpakkingsmateriaal. (Bron
Etymologiebank.)


3. Doosbouw is een bouwmethode waarbij compleet ingerichte eenheden in bijvoorbeeld een betonskelet aangebracht worden, een soort casco. Een voorbeeld van deze vorm van doosbouw is een compleet geļnstalleerde badkamer die als "doos" in een nieuw appartement wordt geplaatst.