home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


doosbouw, doos, doosconstructie

 

doosbouw, doosconstructie, doos-in-doos (box-in-box)

Doosconstructie heeft meer betekenissen:


 1. Doos-in-doos (box-in-box) is een bouwmethode waarbij binnen het bouwskelet of de bestaande ruimten de nieuwe ruimten als dozen zijn vormgegeven. 
Vooral bij herbestemming van monumentale gebouwen komt deze doosmethode nog wel eens voor omdat hierdoor het bestaande zo min mogelijk wordt aangetast (de aanpassing dient reversibel te zijn).
Ook bij renovaties wordt de box-in-box-methode toegepast, bijvoorbeeld de prefab badkamers en toiletten die in de fabriek op maat worden gemaakt.

In België is bijvoorbeeld een oude melkboerderij door prefab box-in-box met ecologische materialen (inwendig) veranderd naar een hedendaagse sportgîte. Frank van Puur Bouwen: "Om de Ardense buitengevel met leistenen helemaal in ere te houden, werd er gekozen voor een prefab box-in-box: dat is eigenlijk een nieuwbouw geplaatst binnenin de bestaande structuur. De nieuwe structuur wordt op voorhand gemaakt. Een hele uitdaging. De wanden van zo'n oude boerderij zijn nooit recht, maar als je er een nieuwe structuur in wil zetten, dan moet wel alles perfect aansluiten. Daarom werken we met een 3D-scanner. Die technologie helpt ons om modulair te bouwen. De volledige woning wordt gescand, de tekening wordt ingelezen door de software en zo kunnen we precies zien waar elke deuk of uitstulping zit. Daardoor kunnen we de nieuwe prefab structuur heel nauwkeurig produceren en plaatsen. Het is een ideale manier van bouwen om bestaande panden duurzaam te renoveren met behoud van de authentieke architectuur." (Met dank aan Ecobouwers.)


2. Doosbouw of doosconstructie is de bouwmethode waarbij delen van een constructie zijn uitgevoerd als "doos", d.w.z. zij zijn hol uitgevoerd. 
Voordelen van de doosbouw: minder gewicht en als de doosconstructie van gelamineerd hout is vervaardigd zijn krommingen mogelijk (dat geldt veel minder bij massieve liggers). 
Een doosconstructie kan ook gemaakt worden van houten of stalen hoofddragers terwijl de rest van de doos uit plaatmateriaal wordt gemaakt.

De term doos komt waarschijnlijk uit Laatlatijnse dosis (geschenk, dosis); waarschijnlijk gaat het om een bepaalde hoeveelheid medicijnen die in een speciaal doosje werd bewaard. De aanduiding van de hoeveelheid is dan overgegaan op de aanduiding van het verpakkingsmateriaal. (Bron
Etymologiebank.)


3. Doosbouw is een bouwmethode waarbij compleet ingerichte eenheden in bijvoorbeeld een betonskelet aangebracht worden, een soort casco. Een voorbeeld van deze vorm van doosbouw is een compleet geïnstalleerde badkamer die als "doos" in een nieuw appartement wordt geplaatst.