home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


dakbalustrade

 

dakbalustrade

1. Een dakbalustrade is een balustrade bij een dak (meestal een plat dak), vaak in de vorm van een sierlijk laag muurtje van opengewerkt metselwerk als vervolg op het metselwerk van de gevel. In tegenstelling met wat men verwacht bij een balustrade is het niet a priori de bedoeling dat deze balustrade als zodanig gebruikt wordt: de dakbalustrade heeft, naast een zekere bescherming tegen naar beneden vallen, vaak meer de functie van sierelement in een vaak bakstenen gevel.
Niet altijd gaat het om de afscherming van een plat dak, de top van de gevel of een hellend dakvlak kan ook voorzien zijn van een dakbalustrade wanneer het een zadeldak o.d. betreft; de gevel loopt dan soms over enige afstand door en wordt afgesloten met de dakbalustrade.


dakbalustrade bij een rationalistisch gebouw, koningsweg 7, den bosch, arch. j.h. stuyver, 1908;
klik voor de volledige afbeelding (copyright a.f.a.m. wetzer, bossche encyclopedie):


niet altijd zijn de dakbalustrades opengewerkt, soms zijn ze dichtgemetseld; de reden daarvan is niet duidelijk; jugendstil pand, eigenhaardstraat 9, zwolle, 1894 (copyright arno weltens):


dakbalustrade lijkt hier vooral nuttig gebruikt; nieuwstraat 89, deventer, jugendstil pand, 1905 (copyright arno weltens):


dakbalustrade, opengewerkt en dicht (geheel links), wonderlijk ontwerp, laan van meerdervoort 215, den haag, 1900, jugendstil pand, (copyright arno weltens):


dakbalustrade, fragiele balustrade, huize frankendaal, middenweg 72, amsterdam, oorspronkelijk 17e eeuws, restauratie braam-minnesma, zaandam:


2. Een dakbalustrade is soms simpelweg een balustrade op een dak(rand).


3. Een dakbalustrade is een vorm van (tijdelijke) valbeveiliging waardoor op het dak werkende personen tegengehouden worden wanneer zij van het dak dreigen te vallen. Soms is deze valbeveiliging permanent, maar vooral bij schuine daken wordt bij onderhoudswerkzaamheden een tijdelijke dakbalustrade aangebracht. Omdat een dergelijk hekwerk architectonisch vaak niet bijzonder fraai is, zijn er ook inklapbare dakbalustrades verkrijgbaar.


een dakbalustrade, hier een niet onaardige, permanente valbeveiliging bij een plat dak door een
hekwerk, ook inklapbaar te verkrijgen (allrisk):