home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


contramal

 

contramal

1. Een contramal is een verhoogde figuur die dienst doet om een mal van te maken. De mal wordt bijvoorbeeld gemaakt door een rubberachtige kunststof over de contramal te gieten. De gedroogde pasta vormt de uiteindelijke mal. Op deze manier kunnen opnieuw mallen worden gemaakt wanneer die beschadigd dan wel verbruikt zijn (bij éénmalig gebruik). Ook de gipsvorm van bijvoorbeeld penningen is een contramal.

Bij pleisterwerk is een contramal een volgens het gewenste profiel uitgesneden plank voor het strijken van plafondlijsten.


contramal voor een afbeelding van j.c.kerkmeijer (g.h. lueckens):


2. Een contramal is de evenknie van een mal (gietvorm): daar waar twee mallen elkaar raken ontstaat ruimte om op te vullen. 
Ook bij het persen van bijvoorbeeld een vorm in plaatstaal wordt gebruik gemaakt van een mal en een contramal waarbij het plaatstaal tussen mal en contramal gelegd wordt en de vorm in het plaatstaal geperst wordt.


contramal, betonbeeld en polyester mal:


Verg. fineren met de vacuümtafel, waarbij geen contramal nodig is.


3. Een contramal is een constructie die om een geprofileerd object wordt geplaatst. De contramal fungeert als hulpmiddel om een goede afsluiting te maken bij bijvoorbeeld een kozijndeel. 
Ook worden contramallen toegepast om een kostbaar bouwdeel te beschermen (geprofileerde kolommen e.d.). Op de contramal kan in dat geval een nieuw bouwdeel vastgezet worden zonder het oorspronkelijke object te beschadigen. De aanpassing is hierdoor reversibel (terug te draaien).


locatie van de contramal (zuiderveld kozijnen):


contramallen bij een steunbeer en een kolom; constructies om de authentieke bouwdelen niet te beschadigen (handboek duurzame monumentenzorg, isso-winkel):