home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bundelpijler

 

bundelpijler

Ook, soms: bundelzuil. Een bundelpijler is een pijler die uit verschillende schachten bestaat of lijkt te bestaan; meestal is het één pijler die versierd is met halfzuilen (pilasters), colonetten of schalken. De pijler krijgt hierdoor een bloemvormige doorsnede. Vaak is het een bundel van pijlers, dus een samengestelde pijler, wanneer verschillende bogen samenkomen, met als doel de belasting op te vangen van de bogen die uit verschillende richtingen komen.
Het voordeel van de bundelpijler, t.o.v. één omvangrijke pijler, is dat de pijler als geheel minder robuust en massief lijkt.
Het toepassen van bundelpijler stamt uit de Gotiek.

Een samengestelde pijler is een variant op de bundelpijler: een zware pijler met pilasters of colonnetten tegen de rechte vlakken of, soms, met vier zuilen op de hoeken van de pijler.


bundelpijler, doorsnede en zijaanzicht:


bundelpijler, buurkerk utrecht (foto w.g. baer, 1909, het utrechts archief):


bundelpijlers van de exeter cathedral, engeland, bouw 1328-1342, de profielen van de spitsbogen in de muur lopen door in eigen "pijlers" van de bundelpijler (boek meester-metselaars van nicola coldstream):


geen bundelpijler, maar een
samengestelde pijler met halfzuilen tegen de rechte vlakken van de pijlers, sint-gilliskerk, sint-gillis, belgië (©gob-dml irismonument):


Eng. clustered column, clustered pillar