home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bidet

 

bidet

Ook: billenbadje. Een laag bekken voor het wassen van het zitvlak, te gebruiken na bijvoorbeeld de stoelgang, zowel te gebruiken met warm als met koud water.
Het bidet is een luxe uitvoering van de "botol tjebok" (bottle tjebok), de fles met helder water met dezelfde functie: in zuidelijke landen is het al eeuwen een goed gebruik het zitvlak na de stoelgang met water te reinigen. De uit Nederlands-Indië komende Molukkers en terugkomende militairen en anderen namen die gewoonte mee naar Nederland. Hygiënisch gezien is een bidet of "tjebokken" - spoelen met water en afvegen met een doekje (was en is misschien nog steeds: met de hand) en nadrogen met wc-papier - beter dan het gebruik van uitsluitend wc-papier: de betreffende streek wordt beter gereinigd en is minder geïrriteerd.

Tegenwoordig zijn ook toiletpotten verkrijgbaar met "ingebouwd bidet", zie de douche-wc. Ook zijn spuitstaafjes verkrijgbaar die aangebouwd kunnen worden aan de normale toiletpot (onderste afbeelding).


traditioneel bidet:


toilet met ingebouwde reiniging, een extra bidet-functie (homecare innovation):


toilet met naderhand ingebouwde reiniging, de extra bidet-functie apart zichtbaar:


De term bidet is afkomstig uit het Franse bidet (klein paardje; zitbad) dat ontstaan is uit het Oudfranse werkwoord bider (draven); bron Etymologiebank.

Verg. douche-wc, lavet, lavabo, toilet, inloopdouche, thermen.

Eng. bidet (uitspraak GB bidet, USA bidet)