home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


betonpomp

 

betonpomp

Een betonpomp is een installatie waarmee betonspecie van de betonwagen (agitator, truckmixer) naar de bekisting wordt gepompt. 
Wanneer het betonmengsel tot grote hoogte moet worden gepompt, zijn extra krachtige betonpompen nodig. De traditionele betonpomp kan een druk aan van ca. 85 bar; voor extreem hoge bouw kan 200 bar nodig zijn. De stijgleidingen e.d. moeten tegen die druk bestand zijn. Bij extreem hoge bouw kan eventueel een tussenstation worden toegepast, zodat de tegendruk van het betonmengsel in de leiding minder groot is.

De betonpomp laat bijvoorbeeld de fundering snel vol lopen met verse beton, waardoor luchtbellen ontstaan. De luchtbellen worden verwijderd door een trilnaald kort, enkele seconden, in het beton te houden. De trilnaald zorgt ervoor dat alle luchtbellen omhoog getrild worden en dat het beton verdicht wordt. Als de trilnaald te lang in het beton wordt houden komt er water op het beton te staan.


werking van de betonpomp (royackers):


Op de tekening boven is een Putzmeister te zien. Het is een zogenoemde hallenpomp. Doordat de giek van deze pomp uit 5 delen bestaat, kan zij op moeilijk bereikbare plaatsen komen. Het is zelfs mogelijk om in een bestaande hal met een hoogte van 6 m geheel uit te vouwen en beton te storten, vandaar de naam hallenpomp. Het bereik van deze betonpomp is 31 m verticaal en 27 m horizontaal. 
De betonpomp op de foto onder heeft een reikwijdte van 46 m verticaal en 41 m horizontaal en de maximale stortsnelheid bedraagt 160 m3 per uur. Voor kleinere projecten worden uiteraard kleinere wagens ingeschakeld.uit de oude doos:


Documentatie

-
Artikel Pompen of kubelen van Betonhuis

Met dank aan Betonhuis, Royackers en Klusvraagbaak.

Zie ook betonconstructies van De Blauwe Hond, truckmixer, kubel.

Eng. concrete pump, boom pump, (soms concrete line pump)