home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


beluchter

 

beluchter

1. Een beluchter is in het algemeen een apparaat of hulpmiddel waarmee lucht, al of niet via een slang, wordt toegevoerd.
Eng. aerator 


2. Ook (soms): stankafsluiter, luchtaanzuiger; Frans: anti-vide of antivide. Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen. 

De beluchter voorkomt dus dat sifons worden leeggezogen bij bijvoorbeeld het doortrekken van een wc. Het onderdrukprobleem doet zich vooral voor als de afvoer niet geheel volgens de voorschriften is geïnstalleerd, bijvoorbeeld door een te smalle diameter van de verzamelleiding. Het probleem uit zich ook door een soort gorgelend geluid. 
Waarschijnlijk is de uitleg: het water kan de te smalle of te kronkelige afvoer niet goed verlaten (het kan niet goed naar beneden zakken), er ontstaan dan in de afvoer grote luchtbellen, die even later door de afvoer naar boven komen, daarna zakt ineens het water maar dat trekt aan de lucht erboven en daarmee het water uit de sifon mee.

Let op: plaats nooit een beluchter op een onbereikbare plaats! Wanneer het klepje van de beluchter niet meer goed werkt, kan dat een rioollucht geven.

De simpelste uitvoering van een beluchter is een klein pvc-"huisje"; deze is te zien op de derde foto, de beluchter bevindt zich (hier) tussen een orgel van aanvoerleidingen; er is ook een chromen uitvoering. Er zijn ook in de zwanenhals ingebouwde beluchters (eerste en tweede afbeelding). 

De ouderwetse beluchter/ontluchter of ontspanningsleiding (standleiding) is een verbindingsbuis tussen binnenriool en buitenlucht, in of langs de schoorsteen naar het dak zodat de rioollucht daar verdwijnt.


beluchter annex sifon, merk wisa:


beluchter
én ontluchter, voor plaatsing binnen (akatherm):


forse beluchter
voor plaatsing buiten (akatherm):


beluchter "huisje" (foto joostdevree):


Het Franse anti-vide geeft ook aan dat het "tegen-leegte" is (verg. vide).

Verg. ontluchter (die lucht uit een leiding laat ontsnappen), overdruk, sifon, waterslagdemper.

Eng. aerator 


 3. Een beluchter is een hulpmiddel in een kraan dat voorkomt dat vuil water in het waterleidingsysteem teruggezogen wordt in geval van onderdruk. De kraan met beluchter (dat knietje bij de * op de foto) wordt vooral toegepast bij wasmachines en wordt daarom ook wel wasmachinekraan genoemd.


bij de * de beluchter bij een wasmachinekraan: 


Eng. aerator