home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


balkkop

 

balkkop

Ook: balkeind. De balkkop is het deel van de vloerbalk of dakbalk dat in de muur steekt of dat op een andere balk rust. 
De balk steunt met de balkkop meestal op de muur, dus voor een goede overdracht van krachten mag het balkdeel in de muur niet te klein zijn. 

Door natte muren, vanwege bijvoorbeeld optrekkend vocht of frequente lekkages, is bij oude gebouwen de houten kop vaak verrot. Restauratie kan, na het verhelpen van de oorzaak van het rottingsproces, door het aanbrengen van een nieuwe balkkop of een houtprothese (kunststof) of door een soort omkisting van de balkkop in de muur, eventueel gecombineerd met het aanbrengen van glasvezel wapeningsstaven in de lengterichting van de balk. In Engeland bestaan speciale caps voor de balkkop waardoor deze minder snel vocht van buitenaf aanrekt (in verschillende maten).

Tegen verrotten worden balkkoppen gemenied. Menie met loodoxide is al langer niet meer toegestaan omdat men geen lood in het milieu wil hebben. De "menie" is tegenwoordig anders van samenstelling (loodvrij), bijvoorbeeld Hammerite, Rambo of Maral.


balkkop met omkisting aan drie zijden, waarschijnlijk voor een houtprothese met wapeningsstaven, anders is het draagvlak van de balk in de muur te gering (stichting de oude molen):


balkkop, nieuwe gemeniede strijkbalken en stalen latei, voorstraat 65, kampen (renovatie voorstraat):


in engeland bestaan speciale caps voor de balkkop waardoor deze minder snel vocht van buitenaf aanrekt (verschillende maten):


Kijk ook eens op Van Lierop (Houtherstel, met epoxy).
Zie ook moerbalkrestauratie.

Eng. beam end, joist end