home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


b2-blok

 

b2-blok

Ook: B2-betonblok. Een B2-blok is een vorm van een bouwblok dat waarschijnlijk tot in de jaren '80 gebruikt is. 
"B2-blokken zijn bouwblokken die machinaal vervaardigd zijn uit grindbeton en bimsbeton. Afmetingen van het B2-blok: lengte varièrend van 20-32 cm en 44 cm, dikte resp. 10 en 20 cm en hoogte 24 cm. Een metselverband is goed te realiseren door de variatie in lengte en dikte van de blokken. 

Opmerkingen bij de verwerking van B2-blokken:
- Een goede uitvoering van verwerking van de blokken in metselverband stelt een aantal eisen: alvorens de volgende laag te leggen, dient eerst de bovenkant van de onderliggende laag met specie goed vol gezet te worden. Vervolgens moet bij het leggen het B2-blok iets aangeschoven worden voor een goede aansluiting. Tenslotte moeten de holle ruimten tussen de blokken in elke laag goed opgevuld worden met specie.
- In dit systeem eisen schoorsteenkanalen extra aandacht, vooral het pasklaar maken van de blokken. Om een goede rookafvoer te waarborgen gebruikt men als hulpmiddel een gegalvaniseerde ronde stalen koker met een doorsnede van 15 cm, welke men tijdens het metselen gelijktijdig omhoog trekt, goed aangewerkt met de specie en gelijk met het metseltempo. Zo ontstaat er een strak afgewerkt rond schoorsteenkanaal.
- Het werken met de blokken eist veel mankracht en geeft een voortdurende belasting van de rug van de metselaar. Ter verlichting hiervan maakt men veelal gebruik van een in hoogte verstelbare transportband voor de bouwmuren, waarbij de benodigde blokken vanaf de voor- en achtersteiger worden aangevoerd."
- Door de structuur en de bestanddelen is het een goede pleisterdrager.Tekst en afbeelding met dank overgenomen van aannemersbedrijf Koning in Santpoort (1925-1986).