home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


afschuining

 

afschuining

Een afschuining is een schuine kant aan een bouwelement. 
Doel van de afschuining kan zijn:
- de afwatering (schuine kant op een horizontaal vlak, o.m. bij een afzaat, lekdorpel, ezelsrug, mutulus of versneden steunbeer; ook bijvoorbeeld een schuin dak heeft dezelfde werking)
- het licht (door de schuine dagkant van de omlijsting van een diepliggend venster kan er meer daglicht toetreden)
- de toegankelijkheid (bijvoorbeeld de afschuining van een trottoirband t.b.v. rolstoelrijders e.d. of bij de inrit of oprit van een garage, de afschuining van een stoepje bij de voordeur)
- tegen beschadiging van het bouwelement en/of tegen verwonding (bijvoorbeeld de afschuining van balken met scherpe randen)
- de architectonische waarde (een schuine zijde kan een gebouw meer bijzonder maken, meer "spanning" geven; wellicht is het wolfseind ook wel als zodanig te beschouwen)
- de reikwijdte van degene achter een afgeschuinde muuropening (afgeschuinde schietgaten bij een vesting)
- het beter tegen of op elkaar laten passen van bouwelementen (bijvoorbeeld afschuining van muurplinten, keeplatten en de V-groef bij vloerdelen)
- de daglichtfactor kan een rol spelen.


"afzaat st.-michielskathedraal, st.-goedelevoorplein, brussel, 13e-15e eeuw"; voor een betere afwatering (©gob-dml irismonument):


afschuining voor meer daglicht; afschuining van één dagkant i.p.v. beide dagkanten komt niet vaak voor, maar is hier wel functioneel (het zonlicht komt, op de foto, vooral van links) en het architectonische aspect heeft zeker meegewogen (ik ga bouwen & renoveren):


afschuining bij een lat, plank of balk van hout, beton, composiet e.d.; verwijderen van de scherpe rand; o.m. tegen beschadiging van het bouwelement en als bescherming tegen verwonden (northfield concrete masonry):


afschuining voor een betere afwatering; bouwelementen door ezelsruggen (foto joostdevree):


afschuining waarschijnlijk (mede) vanwege de architectonisch bijzondere vorm; la grande arche, een bijzonder kantoor in de zakenwijk la défense met afgeschuinde bouwdelen:


afschuining t.b.v. beter passen van bouwelementen; de traditionele manier voor het ophangen van een keukenkastje met keeplatten (afgeschuinde latten; woodworking talk):


afschuining van een raam van een kerker (tekening uderzo, uit asterix en la traviata, les éditions albert rené, asterix):


Verg. velling.

Eng. chamfer (afschuining van een haakse hoek), bevel (gedeeltelijke afschuining), splay (afschuining zoals bij dagkanten);
Fr. chanfrein, biseau