home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


aanlassen

 

aanlassen

1. Ook: lassen. "Aanlassen is een historische hersteltechniek van hout. Cultureel Erfgoed geeft de voorkeur aan demontabel verbinden, dus niet lijmen, zodat deze voor reparatie altijd uit elkaar kan. Op die wijze kan eenvoudig een nieuw onderdeel, zoals een dorpel, in oude kozijnen, ramen en deuren worden ingepast. Let erop dat houtsoort en nerfrichting gelijk zijn aan het bestaande hout.

Aanlassen is het verbinden van een nieuw stuk hout aan een oud stuk hout, waarbij de verbinding tot stand komt door het maken van een schuine liplas. Door de borsten van de liplas kunnen lasten worden overgedragen. Lasstukken moeten indien mogelijk op zodanige wijze worden aangelast dat het lasstuk naar buiten afwaterend is. Deze werkzaamheid wordt ten onrechte ook wel aanscherven genoemd. De lasstukken kunnen het best met roestvrije schroeven aan elkaar worden geschroefd. Daardoor ontstaat een naadloze verbinding."


kozijnstijl met aangelast stijl-end door schuine liplas (naar buiten afwaterend zou nog beter zijn) (cultureel erfgoed):


aanlassen, aanscherven en uitstukken (cultureel erfgoed):


Documentatie
- Het conserveren en repareren van historische houten vensters en deurpartijen (van Cultureel Erfgoed)

Tekst en afbeeldingen van Cultureel Erfgoed.

Verg. houtverbindingen, aanscherven, uitstukken.


2. Aanlassen is iets aan een ander deel lassen. Meestal betreft het hier metalen die aaneen gelast worden.


lassen van aluminium; klik voor groter (uurtarief lassers, zzp-centrum):


Eng. to weld to, to weld onto