totalstation

Ook: total-station en total station. Totalstations vormen een nieuwe generatie theodolieten, meetinstrumenten die o.m. worden gebruikt in de landmeetkunde, wegenbouw en bouw. 
Door de software in een totalstation kunnen allerlei werkzaamheden als afstandmeting, hoekmeting, gevelmeting, wegmeting en bv. uitzetten door functies worden. Ook kunnen specifieke functies worden geprogrammeerd, zodat met een paar toetsen veel gegevens worden opgeslagen in het ingebouwde geheugen. De uitgebreide mogelijkheden hebben tot de Engelse naam total station geleid. 
Er kan zo digitaal worden gemeten in drie dimensies: na bepaling van de eigen coördinaten van het totalstation kan het station van alle objecten in de omgeving de coördinaten verstrekken. Uitgaande van de coördinaten bepaalt het totalstation afstanden en hoeken. Digitaal uitzetten van bouwpercelen is de mogelijkheid via de digitale metingen.

Er zijn vele typen totalstations. Een aantal kenmerken, uiteraard verschillend per merk en type: 
- hoeknauwkeurigheid 2-6 sec met een afwijking op 100 m 1-3 mm
- afstandmeting bij gebruik van een prisma 2-6 mm en een bereik van 2400-5000 m
- software voor diverse taken
- communicatiepoort voor de pc
- een robotic total station (RTS) is een totalstation met "remote operation" (er is maar één persoon nodig die de apparatuur bedient).

Een aantal features is meestal optioneel:
- reflectorloos afstandmeten is mogelijk, d.w.z. er behoeft geen speciaal prisma aan te pas te komen zoals bij de theodoliet, maar het object zelf is voldoende (bijvoorbeeld de hoogste punt van de brugpijler op de eerste foto).
- een laser guideline (gidslijn) voor het richtgemak
- afstandsbediening
- FlashCard als verwijderbaar geheugen
- GPS, meestal voor geografische doeleinden (tweede en derde foto).

Een broertje van het totalstation is de 3D laser scanner (onderste foto), die bijvoorbeeld voor het opmeten van gebouwen wordt toegepast: "Een laserscanner meet 50.000 tot 1.000.000 punten per seconde, in een straal van 150 meter. Met laserscannen genereert u een volledig 3D-beeld (puntenwolk of pointcloud) van de werkelijke 'as-built' situatie." (PelserHartman)

Merken totalstations zijn o.m. Sokkia, Leica, Wild, Geodimeter en Geomax, waarbij Sokkia in Nederland de meest verkochte is.


totalstations (meetconsult):


totalstation geomax zoom3d;
klik voor groter (meetconsult):


3d laserscanner waarmee pointclouds worden gemaakt bijvoorbeeld voor het digitaal opnemen/opmeten van een gebouw; leica (pelserhartman):


Met dank aan Gé van Leeuwen.