stootvoegrooster

Ook: voegrooster, spouwvoegrooster, spouwvoegventilatierooster, bijenbekje, achteraf-voegrooster, spouwsafe. Een stootvoegrooster is een ventilatierooster voor de spouwmuur dat speciaal gemaakt is voor plaatsen in de open stootvoeg tussen twee bakstenen, zodat:
- de spouw geventileerd kan worden (via de open stootvoegen)
- er geen bijen, wespen, muizen, kleine bladeren e.d. in de spouw kunnen komen
- inregenen vrijwel onmogelijk is.

De eerste drie foto's onder tonen het bijenbekje van BB Hoogeveen, een ook bij bestaande woningen eenvoudig te plaatsen stootvoegrooster van roestvaststaal. Het bijenbekje is te plaatsen in een open stootvoeg van 7 tot 12 mm (let er wel op dat het bijenbekje redelijk goed sluit, dat staat mooier en werkt beter dan een "open" bekje). Het bijenbekje is verkrijgbaar in twee hoogtes (50 en 70 mm) en in verschillende tinten van de kleuren metaal (rvs), wit, antraciet en grijs; andere kleuren op aanvraag.
Verder op de foto's de kunststof variant  met schuine lamellen (alleen bij nieuwbouw te plaatsen; de versie met schuine lamellen houdt de regen iets beter tegen) en de spouwsafe van rvs van Tilmar Bouwspecials, die achteraf te plaatsen is.

Er is ook een variant, het sleufrooster FlexiGrille, die door zijn lengte geschikt is voor bijvoorbeeld de lintvoeg.
Voor grotere spleten en kieren is een afdichtingsnet zeer geschikt, tegen muizen, vleermuizen, ratten, marters en vogels. 


het achteraf en eenvoudig te plaatsen bijenbekje van bb hoogeveen (rvs, maar ook in andere kleuren verkrijgbaar); klik voor groter:


kunststof voegrooster, tijdens metselen in te bouwen,
met schuine lamellen tegen inregenen (
tilmar bouwspecials):


de spouwsafe, het rvs
achteraf-voegrooster van tilmar bouwspecials:


hoog model van de spouwsafe toe te passen tot 24 cm hoog, dus ook voor stootvoegen over meer lagen baksteen (tilmar bouwspecials):


afdichtingsnet, flexibel, voor het ventilerend afdichten van (wat grotere) spleten en kieren; weer muizen, vleermuizen, ratten, marters, vogels e.d.; rvs, op rol, breedte 5 of 15 cm (model netnox van tilmar bouwspecials):


De term bijenbekje is afgeleid van de vorm van dat specifieke stootvoegrooster.

Verg. moprooster of muisrooster, sleufrooster, ventilatierooster.

Eng. perpend vent, weep hole vent