scharnieroplegging

Een scharnieroplegging is een oplegging die zowel horizontale als verticale krachten kan opnemen. Een scharnierverbinding (draaiverbinding) oefent op een balk een onbekende horizontale reactiekracht en een onbekende verticale reactiekracht uit (VA en HA in punt A). 
De hoek van de balk is niet van belang, de reactiekrachten blijven horizontaal en verticaal. De reactiekrachten werken ook op een balk die met een scharnier aan een andere balk is bevestigd. De werking is dan vice versa. Vanwege actie is min reactie zijn de corresponderende krachten even groot en tegengesteld gericht.


soorten opleggingen (roloplegging, scharnieroplegging, inklemming):


scharnieropleggingen

scharnieropleggingen (herman ootes novacollege haarlem en hogeschool rotterdam industrieel product ontwerpen):

 

klik voor groter:


scharnieren bij het bouwen met staal;
klik voor groter:


scharnieren, "bodem onder amsterdam" van wim gans
; klik voor groter (tno): 


driescharnierspanten
; klik voor groter (heko spanten):


driescharnierspant met parameters;
klik voor groter (bouwen met staal):


Het woorddeel scharnier (draaiverbinding) is ontleend aan het Franse charnière (scharnier), eerder al in de noordelijke vorm carnière (id.) die al veel eerder ontleend als het Middelnederlandse karnier (hengsel, scharnier) waaruit later knier (id.) is ontstaan. Het Franse woord is waarschijnlijk afgeleid van het Oudpicardische carne (draaipunt, pilaar), dat is ontwikkeld uit het klassiek Latijnse cardo (deuras, draaipunt), genitief cardinis. Bron Etymologiebank.

Zie oplegging.

Verg. roloplegging, inklemming.

Eng. rocker bearing