rotswoning

Ook, soms: holwoning, grotwoning, abri (schuilplaats). Een rotswoning is een woning in een berg. De rotswoning vindt zijn oorsprong in bescherming tegen andere bevolkingsgroepen (een woning in een berg is slecht bereikbaar en goed te verdedigen), tegen de hitte (een woning in een berg is meestal koel), wellicht tegen roofdieren of wellicht simpelweg omdat er weinig andere bouwmaterialen waren. 
Veel rotswoningen zijn al zeer oud en zijn zeer lang bewoond gebleven. Nadat in de twintigste eeuw veel bewoners werden gedwongen uit hun woning te trekken. Tegenwoordig worden, ivm. het toerisme de rotswoningen weer bewoond.

De bekendste rotswoningen zijn waarschijnlijk die in GŲreme (CappadociŽ, Turkije). De rotswoningen in GŲreme zijn uitgehouwen uit tufsteen dat door drie verschillende vulkaanuitbarstingen is afgezet. Door de sterke erosie zijn wonderlijke vormen ontstaan. De pieken van de "torens" worden feeŽnschoorstenen genoemd (peri bacalari): geŽrodeerde vormen van relatief zachte steen en een top van minder geŽrodeerde hardere steen. De  rotswoningen ontstonden hier toen in het begin van het christendom de christenen voor Arabieren en Perzen naar de bergen zijn gevlucht en een schuilplaats nodig hadden. Nadat het christendom in deze streek werd getolereerd zijn de rotswoningen blijven bestaan mede omdat er toch invasies waren van Arabieren. Er zijn zelfs rotskerken uitgehouwen. In de loop der tijd zijn er rotswoningen met meer verdiepingen gekomen.

De "rotswoningen" van de Anasazi-indianen in het Mesa Verde Park in de Verenigde Staten zijn meer klifwoningen, vrijwel niet uitgehakt uit de berg maar onder een overhangend gesteente gebouwd.

Hoewel Petra (JordaniŽ) meer bekend is om zijn Schatkamer van de Farao, met Korintische zuilen, zijn er ook eenvoudiger rotswoningen uitgehakt. 

Ook de woningen en bv. de schuilkapel in de mergelgroeve in Zuid-Limburg zijn rotswoningen (de ruimten in de mergelgroeven zijn immers juist gegraven ipv. natuurlijk gevormd).


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

rotswoningen in gŲreme, cappadociŽ, turkije:

(foto jacob meinardi):


(foto transitions abroad):


(foto science musings):


(tekening naar een afbeelding van ondergrondse woningen in gŲreme, turkije, uit het boekje bouwkunst zonder architecten, een mondiale gids over volksarchitectuur, van john may, librero):


"rotswoningen" (klifwoningen) in mesa verde:


rotswoning in petra, jordaniŽ (foto stefan cruysberghs, scip):


rotswoning holy austin rock, kinver, staffordshire (foto victoria and albert museum):


rotswoning in bandelier national monument, new-mexico:


rotswoning van een berberstam in matmata,  tunesiŽ (foto f. vanlil):
 

rotswoningen in songshan forest park, guyaju, china (foto tour-beijing):


rotswoning in een mergelgroeve (geulhem, zuid-limburg):


een rotswoning van een iets andere soort (true stone house, fafe, portugal, foto flickr jsome1, feliciano guim„raes):


Een speciaal type rotswoning is de (kunstmatige) grot voor de nimfen, het nymphaeum.

Verg. oer-bouwwijzen bij vernacular architecture zoals indlu, leem, leemsteen (adobe), mudhif, rotswoning, taigh dubh, tolek, trullo (bij pseudogewelf). 

Zie ook afdakswoning, arbeiderswoning, rug-aan-rug-woning, volkshuisvesting.

Eng. rock dwelling, cave dwelling