reflecterende folie

Ook, soms: reflectiefolie. Een reflecterende folie is in de bouw meestal een kunststof folie waaraan een aluminiumfolie is toegevoegd. Doel van de reflecterende folie is meestal:
- warmte-isolerend (aluminium-laagje toegevoegd aan steenwol, glaswol, noppenfolie, vloerverwarmingsplaat, radiatorfolie e.d.; het aluminiumlaagje weerkaatst de warmte)
- water- en/of damp-isolerend (waterdicht of waterkerend maar dampopen, soms microgeperforeerd, zie ook bij dampscherm en dampopen bouwen).

Het grote voordeel van aluminiumfolie in een constructie is dat stralingswarmte wordt tegengehouden. Op die manier levert zij een extra bijdrage aan de warmte-isolerende eigenschappen van de isolatielaag waar zij deel van uitmaakt.
Gecombineerd met een isolatiemateriaal levert dit:
- blokkade van de transmissiewarmte (door het isolatiemateriaal)
- tegengaan van stralingswarmte (door het laagje aluminium, zie ook bij reflectie-absorptie-transmissie). 

Aluminium laat als metaal geen lucht of damp door, maar kan microgeperforeerd worden waardoor het dampdoorlatend kan worden (geperforeerd met microscopisch kleine gaatjes).
Reflecterende folie is vaak gemakkelijk te snijden in het gewenste formaat.

Voordeel van reflecterende folie is dat de warmteweerstand (R-waarde) van de luchtspouw van een gevel gesteld mag worden op: 
0,57 m2.K/W bij een niet-geventileerde spouw (i.p.v. 0,18 in dit geval) en 0,45 m2.K/W bij een zwak-geventileerde spouw (i.p.v. 0,16 in dit geval), zie eventueel de tabel bij spouw.


reflecterende folie toegepast bij steenwol, rockfit premium silver,
steenwol met reflecterende folie, microgeperforeerd (rockwool); klik voor groter:


technische informatie uit rockfit supra silver,
steenwol met reflecterende folie (rockwool); klik voor groter:


reflecterende folie bij
noppenfolie, superquilt, duofor (ybs insulation):


reflecterende folie bij dampdichte folie aan binnenzijde van de gevel, miofol 150a (links) en 
reflecterende folie bij waterkerende, dampopen folie aan binnenzijde van de gevel, miofol 210ag (rechts)
(meuwissen gerritsen)vloerverwarming, verwarmingsbuizen op ge´soleerde tackerplaten met een aluminiumlaag; klik voor de volledige afbeelding (comfortfloors):


radiatorfolie om de warmte van de radiator naar de muur te blokkeren (door het laagje isolatiemateriaal) en terug te stralen (door het aluminiumlaagje) (bol):


De term reflectie (terugkaatsing, weerkaatsing) is afkomstig van het Latijnse reflexio (terugbuigen).