PUR, PUR-schuim

PUR staat vaak voor polyurethaanschuim, een schuim dat bijvoorbeeld in de (ver)bouw "vers" uit de spuitbus gebruikt wordt voor afdichting van kieren of gaten of het vastzetten van contactdozen e.d. 
Als vulmiddel wordt het fabrieksmatig gebruikt in allerlei producten zoals sandwichelementen (bijvoorbeeld Unilin). 
Een doorontwikkeling van PUR is PIR dat een nog betere isolatiewaarde heeft waardoor de dikte van het isolatiepakket geringer kan zijn.

Opleiding noodzakelijk 
Sinds 24 augustus 2023 moeten alle werknemers die met PUR-schuim werken een speciale opleiding hebben gehad. Die opleiding is noodzakelijk wanneer er 0,1% of meer aan diisocyanaten in PUR-schuim verwerkt zijn. Diisocyanaten zijn bepaalde gevaarlijke stoffen die bij het aanbrengen van bijvoorbeeld PUR-schuim kunnen vrijkomen. Het gaat om de meeste PUR-schuimen, ook die uit een eenvoudig busje, en bepaalde kitten, lijmen en coatings. Het geldt overigens niet voor alle PUR-schuimen e.d.; informatie daarover moet op het etiket staan van het product. De opleiding over het veilig gebruik van die specifieke producten moet voor elke werknemer die ermee werk gevolgd zijn en aantoonbaar met succes zijn afgesloten.
U kunt de opleiding via e-learning zelf uitvoeren via de site van Safe Use Diisocyanates, maar zodra je aangeeft de training te willen volgen, moet je wel heel veel geduld hebben: 
- maart 2023 werd alles ineens Engels en is onduidelijk welke opleiding je moet volgen (afhankelijk van waar je mee werkt, maar er zijn zoveel variabelen dat er geen doorkomen meer was)
- 21 augustus 2023 komt er na klikken op de balk "Boek een online training" pas na een aantal minuten wachten een scherm voor en kun je inderdaad verder
- 21 augustus 2023 (dezelfde dag als hiervoor) komt er bij het opnieuw op die balk klikken de melding "No event to display". 
Wat een knullig gedoe allemaal...
U kunt ook Bouwradius de opleiding laten verzorgen, en dat kan ook klassikaal.

PUR en het milieu 
PUR als isolatie van vloeren e.d. is vaak wel handig om snel te isoleren, maar uit milieu-overwegingen niet aan te bevelen. Bij aanbrengen komen giftige stoffen vrij, die we liever niet in huis en de lucht willen hebben. Er mag dus geen mens én dier tijdens en een aantal uren ná het spuiten in het huis aanwezig zijn. Bij sloop is het PUR niet of zeer moeilijk te scheiden van de meestal houten balken en vloerdelen waaruit de vloer bestaat. 
Meestal zijn er alternatieven voor PUR, zeker voor het isoleren van gevels. Bij beganegrondvloeren is het vaak beter een oude, niet of nauwelijks geïsoleerde beganegrondvloer te geheel vervangen voor een nieuwe, goed geïsoleerde vloer (broodjesvloer of renovatievloer), zodat ook het aanleggen van vloerverwarming veel gemakkelijker wordt.

PUR slachtoffer 
Mocht u van mening zijn dat u op enige manier slachtoffer bent van van het spuiten van PUR, dan kunt u contact opnemen met het Meldpunt PUR-slachtoffers.

Warmtegeleidingscoëfficiënt, soortelijke warmte, dichtheid, warmtecapaciteit, dampdiffusie en brandklasse van een aantal materialen.

Zie verder bij polyurethaan.
Zie ook bv. R-waarde, HR-isolatie (site van de Nederlandse Vereniging van Polyurethaan Hardschuim Fabrikanten (NVPU).