metselprofiel, stelprofiel

Een metselprofiel is een meestal houten of aluminium stijl die gebruikt wordt om het metselwerk goed loodrecht en horizontaal uit te voeren. 
Het metselprofiel (stelprofiel) wordt daartoe meestal in de juiste stand gehouden met twee schoren, twee latten die aan het profiel worden gespijkerd (als het hout is) of met aluminium schoren die in speciale gleuven passen van het profiel. Bijna altijd zal die stand loodrecht zijn. Tussen de metselprofielen worden horizontale draden (metselkoorden) gespannen als referentie om horizontaal te (blijven) metselen. 

Metselprofielen worden aan het begin en einde van een constructie of muur opgesteld en bij bredere werken ook daartussenin, bijvoorbeeld op de plaats van de dilatatievoeg.
Tussen metselprofiel en metselwerk moet een opening van 2 cm worden vrijgehouden om de voeg af te kunnen werken, via doorstrijken of naderhand.

Op het profiel kan ook de lagenmaat worden aangegeven (bijvoorbeeld op de eerste afbeelding op een aparte lat, de lagenlat). Ook kan soms een aluminium of kunststof afdichtingsprofiel voor de breedte van de dilatatievoeg aan het profiel worden bevestigd (5 of 10 mm dikke voeg).

Om de bovenzijde van de stenen na het indrukken in de specie op de juiste hoogte te kunnen stellen, wordt wel gebruik gemaakt van een metseldraad. De metseldraad geeft de plaats aan van de bovenzijde van de stenen en wordt meestal bevestigd tussen de metselprofielen. Om het opsteken van de metseldraad te vergemakkelijken, kan gebruik worden gemaakt van een metselklosje of van een speciale draadopsteek (beide hebben een geul voor het metseldraad en haken om het metselprofiel heen).

Aangeraden wordt bij doorstrijken de stelprofielen door de timmerlui van de aannemer te laten plaatsen, zodat er geen maatafwijkingen in het metselwerk zijn. Voordeel van bijvoorbeeld de Weber Beamix Profielsteller is dat de timmerlui niet steeds terug hoeven te komen om tijdelijk een profiel weg te halen en later terug te plaatsen.


metselprofiel, lagenmaat, lagenlat en opspanblokje (oranje hoekstukje);
klik voor groter (koninklijke nederlandse bouwkeramiek knb):


aluminium strip bij een metselprofiel (t.b.v. verticale dilatatie):


een klein woud van metselprofielen bij de bouw van een nieuwe school;
klik voor groter (foto joostdevree):


metselprofiel van gelamineerd hout (verdouw bouwproducten):


aluminium metselprofiel (hakron voor beton- en woningbouw):


draadopsteek (opspanblokje) om de metseldraad gemakkelijker te kunnen opsteken:


opspanblokje of draadopsteek (model mikky van tilmar bouwspecials):


Zie ook stelprofiel.
Verg. schenkel,
formeel.

Eng. bricklayer's profile