loodvervanger

Omdat ook in de bouw over het algemeen zware metalen worden geweerd zijn vervangende materialen als afdichtingsband verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor loodslabben. De belasting van lood voor het milieu is overigens zeer beperkt omdat lood een beschermde patinalaag vormt en omdat na sloop van het pand het lood volledig recyclebaar is. (Overigens, de meeste loodvervangers zijn ook recyclebaar.)

Als loodvervanger fungeren o.m. gewapende EPDM-folie, vinyl, aluminium, maar vooral de echte vervangers van loodslabben Leadax, Ubiflex en Wakaflex.

Aluminium "bladlood" is verkrijgbaar van o.m. Lacomet FL:
 "Een loodvrij alternatief; bestaat uit twee lagen op kleur gelakt, corrosiebestendig, ongelegeerd aluminium met een inlage van vezelversterkt composiet."

De loodvervanger Leadax omvat een drager van aluminium strekmetaal met lagen PVB (polyvinylbutyral, gerecycled uit de folies van gelaagd veiligheidsglas).
De loodvervanger Ubiflex (van Ubbink) omvat een drager van aluminium strekmetaal met een laag bitumen die afgewerkt is met een UV-stabiele kleurlaag. 
De loodvervanger Wakaflex (van Monier) omvat een drager van geanodiseerd, spanningsvrij aluminium gaas met een laag PIB (polyisobutyleen). 
Verder is er bijvoorbeeld het Vilton Polylood van silian gemodificeerd polymeer rubber met een inlage van aluminium strekmetaal. 
Een loodvervanger met een gedeeltelijke toevoeging van echt lood is het Easy-lood: "de feitelijke waterkering wordt gevormd door een gesloten systeem van duurzame EPDM folie; dit maakt de montage eenvoudig en lichter; voor de gewenste esthetische lood uitstraling is op de folie een loodstrook verlijmd (18 ponds)".

Voor de gewenste esthetisch lood uitstraling is op de EPDM folie een loodstrook verlijmd.

Een schaar en eventueel een roller zijn meestal als gereedschap afdoende; het vormen van het materiaal gebeurt met de hand of de roller.

Als voordelen van loodvervangers worden aangemerkt:
- loodvervanger is minder gevoelig voor diefstal dan lood
- grote rollengtes mogelijk, dus minder overlap
- licht in gewicht (hoewel de ca. 3,5 kg/m2 van Ubiflex, Leadax en Wakaflex gelukkig niet zeer licht is en inderdaad best zwaar aanvoelt)
aangehechte profielen mogelijk, waardoor de gebruikswaarde toeneemt
- soms wordt een vervanger van lood geist
- naast loodkleur ook in andere kleuren verkrijgbaar (afhankelijk van het fabrikaat o.m. zwart, dakpan-rood, koper-kleur, bruin)
- eventueel zelfklevend te verkrijgen
- eventueel verkrijgbaar in temperatuurbereik -30 tot +180 graden C (Ubiflex Extreme)
- eenvoudige verwerking
- goed vervormbaar
- UV-bestendig
- voorkmt loodstrepen
- de te verwijderen beschermfolie aan de onderzijde van de loodvervanger kan voorzien zijn van een raster om wat rechter te kunnen knippen.

Mogelijke nadelen van loodvervangers:
- de levensduur van loodvervangers is nog niet duidelijk (wel minimaal 20 jaar)
- soms licht in gewicht,
waardoor het kan opwaaien ("klapperen"; bijvoorbeeld Wakaflex is wel behoorlijk zwaar en zal daar minder last van hebben; eventueel een sealant gebruiken, ook bij overlappende delen)
- zogenoemde "loodbakjes" in de hoeken van een houten kozijn kunnen niet gemakkelijk worden gemaakt, schijnt het.


n van de vele soorten ubiflex loodvervanger, hier met ribbels (ubbink):


verwerking van loodvervanger leadax (leadax):


aluminium loodvervanger lacomet fl (reppel):


aluminium "bladlood" van lacomet:


voegklem, toe te passen bij de voeg bij loodvervanger en lood; extra grip aan de bovenzijde; gladde onderzijde (tegen beschadigen van lood en loodvervanger); past zich aan aan de voeghoogte; snelle montage; ook in een kleinere variant verkrijgbaar (voegklem model tiloc, tilmar bouwspecials): 


Documentatie
- Leadax brochure

- Ubiflex loodvervanger (met dank aan Roofs)

- Wakaflex, de universele loodvervangende afdichtingsband (van Monier)

- Wakaflex, verwerkingsvoorschriften (van Monier)

Zie ook vinylslabbe.

Eng. lead-alternative?