kimlaag

Ook: kimstrook. De kim is de aansluiting tussen wand en vloer; de kimlaag of kimstrook is de eerste laag stenen of blokken van een muur. De kimlaag wordt, over de hele omtrek van een gebouw, in een mortelbed perfect waterpas geplaatst op de fundering, waardoor onregelmatigheden van de ondergrond opgevangen worden.
Ook als de metselstenen of metselblokken worden gelijmd, dan wordt de kimlaag toch met cementmortel op de fundering geplaatst (omdat een lijmvoeg nog dunner is dan een cementvoeg en juist de dikte van deze "eerste voeg" nodig is voor het waterpas maken van de kimlaag). 

Tegen het indringen van optrekkend vocht wordt vaak op de kimlaag een waterwerende laag gelegd, met bijvoorbeeld bitumen, DPC-folie, EPDM-folie, Foamglas Perinsul-HL voor dragende muren.
Bij kalkzandsteen lijmblokken: "Om de kimspecie voldoende te laten verharden, brengt u de kim een dag voor het begin van het verlijmen aan. Houd bij lage temperaturen een langere tijd aan." (Calduran)

Druksterkte metselmortel kim: 
- wanden met kalksteenblokken met <= CS20 (genormaliseerde druksterkte <= 20 N/mm2): mortel met druksterkte van 10 N/mm2
- wanden met > CS20: mortel met druksterkte van 25 N/mm2.

De Silka Thermo-kimblokken hebben een hogere isolatiewaarde dan de standaard Silka-kimblokken (warmtegeleidingscoŽfficiŽnt λ = 0,33 W/mK).

(Bij muren van gestort beton is er geen kimlaag; optrekkend vocht wordt meestal vermeden door een polystyreen verloren bekisting of een kunststof folie, vroeger ook wel door teer of bitumen aan de buitenzijde.)


locatie kimlaag: kimblok, op mortel, folie tussen kimmortel/kimblok en dekvloer en de (grijze) constructievloer (calduran):


locatie kimblok, kalkzandsteen binnenspouwblad, calduran verwerkingsinstructies;
klik voor de volledige afbeelding:


kimlaag van porotherm blokken, met een (zwarte) laag (bitumen?) tegen optrekkend vocht (anders construct):


kimlaag van kalkzandsteen blokken van calduran; kimlaag
werkelijk horizontaal in de specie leggen; de cementachtige lintvoeg tussen fundering en kimlaag zorgt voor de juiste kimhoogte; de witachtige stootvoeg is de voeglijm die bij deze blokken hoort:


voorbeeld van een kalkzandsteen kimblok (calduran):


kimlaag van silka lijmblokken; onder de kimlaag metselspecie voor een goede horizontale positie van de bovenkant van de kimblokken; de blokken zelf worden gelijmd met speciale hulpmiddelen zodat de juiste dikte lijm wordt aangebracht (xella):


foamglas perinsul voor kimlagen, warmte-isolerend en water-dicht; perinsul-hl is voor dragende muren; denk aan een waterdichte stootvoeg (foamglas):


Documentatie
- Youtube-filmpje Funderingsaanzet op kelder, met kimlaag/draagmuur (van Bouwknopen uitvoeren)

- Aquaplan DPC Waterkeringsfolie

- Kalkzandsteen verwerkingsinstructies Calduran


Het woord kim is bekend in het Middelnederlandse kimme (rand van een vat). De oorspronkelijke betekenis van kim zal "rand" zijn geweest. Aan de randen van een vat hebben de duigen een inkeping waarin de bodem sluit, vandaar de betekenis "inkeping" in het Duits. In de scheepsbouw betekende kimmen "de gebogen zijwanden van een schip". Uit de betekenis "bovenrand (van dijk, bergreeks)" ontstond overdrachtelijk de betekenis "horizon". Bron Etymologiebank.

Zie eventueel vochtproblemen bij muren.

Verg. kimblok, kimnaad, paslaag.