Werkwijze cementeren (Hubo

Benodigdheden: 
Een plakspaan, een rei van ca. twee meter, een bord om de mortel op te leggen ( een plankje kan ook volstaan), een bus compaktuna van 5 liter om in het water te mengen. 

Verhoudingen:
Verhouding zand en cement is 2 zand 1 cement en verhouding compaktuna en water is 1 compaktuna op 5 water waarbij de compaktuna in het water opgelost wordt. (Als je geen al te ruwe muur wil kun je beter wit zand gebruiken.)

Voortgang:
a. Zorg dat de muur proper en stofvrij is.
b. Voorstrijken met een verfborstel met een mengsel van 1 zand met 1 cement aangemengd met 1 compaktuna en 1 water tot een brij ontstaat (dit zorgt voor een goede hechting).
c. Braseerlaag aanbrengen: maak de mortel zoals hierboven (2 zand 1 cement enz.), maak hem zeker niet te droog, hij moet zeer vlot openwrijven. Leg een laagje van 0,5 cm op de muur, strijk het met een rei min of meer plat maar het moet nog niet perfect zijn.
d. Laat dit dan een uurtje aantrekken.
e. Maak een nieuwe portie mortel en breng opnieuw een laagje aan van 0,5 cm. Strijk die wel zo recht mogelijk met de rij af. Waar er mortel te veel op hangt wrijf je die er af van onder naar boven, waar er te weinig op ligt zet je er wat bij op en direct effen trekken met de rei. 
f. Normaal is de muur nu al vrij mooi recht geplakt en staat die alleen nog wat ruw.
g. Wacht een uur of twee om ook die laag te laten aantrekken
h. Daarna: een stukje bevochtigen (water dretsen met een behangborstel), opwrijven met een PVC schuurbord met zr lichte druk in cirkelvormige bewegingen en direct daarna vlakstrijken met plakspaan met afgeronde kant, ofwel ruw laten omdat dit ook wel een mooi effect geeft.