houtrot

Houtrot is het verweren, vermolmen van hout onder invloed van water en lucht. Houtrot is het gevolg van schimmels die vooral in vochtige omgeving gedijen. Vooral de houten delen op het zuiden en westen zijn gevoelig voor weersinvloeden, en dan vooral in de hoeken (bij de aanhechting tussen regel en stijl). Vooral hout op het zuiden en westen staat onder invloed van zon en regen: de zon verweert de laklaag en de regen maakt het hout vochtig. Wanneer indringend vocht niet weg kan, wordt het hout nat; als het hout niet kan drogen wordt het een voedingsbodem voor schimmels.
Schimmels kunnen in korte tijd zelfs hardhout "verteren", vooral de Serpula lacrymans, de echte huiszwam, en de Coniophora puteana, de kelderzwam, zijn berucht. Aantasting door de Serpula lacrymans wordt ook wel droogrot genoemd.

Bij bruinrot breken de schimmels de cellulose in het hout af; bruinrot laat zich tot poeder verpulveren bij wrijven tussen de vingers.
Bij witrot worden zowel cellulose als lignine afgebroken (lignine is een stof in de celwanden van hout); bij aanraking valt witrot in vezels uiteen. 

Rottend hout is een ideale voedingsbodem voor insecten als de bonte knaagkever, die het hout dan makkelijker kan eten en verteren. "Op plaatsen waar schimmels door droging (al lang) niet meer actief zijn, kan de bonte knaagkever met aantasting doorgaan." (Pas dan een combi-middel toe, tegen houtrot ťn insecten.)

Vermijden van houtrot kan eigenlijk alleen door het hout droog te houden; bij blootstellen aan de buitenlucht dus het hout beschermen (verven, lakken o.d.) of conserveren en regelmatig onderhoud uitvoeren. Bij een kozijn kan houtrot voor een deel vermeden worden door het aanbrengen van een neuslat aan de onderzijde, zodat de onderzijde van het kozijn kan ventileren.

Verwijderen van houtrot en repareren van het hout gebeurt door alle rotte delen ruim te verwijderen en het ontstane gat laagsgewijs te vullen met (zuivere) tweecomponenten-epoxy. Zaag desnoods een kozijndeel volledig door met een oscillerende zaag. Er zijn reparatie-epoxy's die na 1 of 4 of meer uren te schuren zijn; een dieper gaande reparatie zal meestal meer tijd vergen om te drogen dan een raparte van een paar mm. Bij zeer grote reparaties kan mogelijk een op maat gemaakt, nieuw stuk hardhout worden ingebracht.

"De warmtegeleidingscoŽfficiŽnt van hout en zuivere epoxy wijken niet erg van elkaar af. Vandaar dat er geen koudebrug wordt gevormd. Wel is het van belang om luchtinsluiting te voorkomen tijdens het repareren. Dit wordt bewerkstelligd door het hout goed te benatten met reparatiemiddel (het zogenoemde aanbranden)."

De 7 stappen bij reparatie van houtrot
(Repair Care):
- verwijder de verf
- verwijder de houtaantasting (ruim weghakken of wegzagen)
- strijk het kale hout van de reparatie voor (ofwel: breng met de kwast de primer voor de reparatie-epoxy op het contactvlak aan)
- brandt het contactvlak aan (met de reparatie-epoxy)
- bouw de reparatie met de epoxy in lagen op en mes het oppervlak af (ofwel: strijk de reparatie glad, op hetzelfde niveau als het houtoppervlak)
- na droging van de epoxy (afhankelijk van het reparatiemiddel na bijvoorbeeld 1 of 4 of 16 uur): schuur de reparatie en het omliggende hout (meestal komt tijdens het afmessen van de reparatie ook wat epoxy op het nog goede houtoppervlak, dat dunne laagje moet weggeschuurd worden)
- breng de verflaag weer aan.

Wanneer een groot deel van een kozijn is aangetast, kan overwogen worden dit deel uit te zagen (rechte hoeken) en van een goed passend nieuw stuk hout worden voorzien. Dit wordt deelvervanging genoemd. De overgangen kunnen dan met epoxy worden bijgewerkt.


houtrot (c. van der meij totaalonderhoud):


houtrot, vooral in hoeken van houten kozijnen (foto joostdevree):


goede houtreparatie met zuivere epoxy (verf advies centrum):


deelvervanging: het verrotte deel is weggezaagd; de vrijgekomen ruimte wordt gevuld met een passend nieuw stuk hout waarna epoxy wordt toegepast voor de afwerking (repair-care):


deelvervanging (repair-care):


twee voorbeelden van
2-componenten reparatie-epoxy's, links dry flex van repair-care (dry fix heet de voorstrijk) en rechts renoflex (renofix is de voorstrijk):


voorbeelden van 2-in-1 reparatie-epoxy's, links dry flex van repair-care, in het midden zwaluw repox 2-in-1 (repox fast voor kleinere reparaties) en rechts renoflex 2-in-1 (duo-koker):


informatie van de leverancier: verschil in zuivere epoxy (met een kleinere spuitflacon harder) en epoxy met vulmiddel (flacons even groot) (repair-care):


Verg. insecten in hout, betonrot, buitenduurzaamheid, erosie, paalrot, schimmel (zwammen).

Eng. woodrot; (droogrot, aantasting door Serpula lacrymans of echte huiszwam) dry rot; (aantasting door Coniophora puteana) wet rot