esd-vloer

ESD staat voor Electro Static Discharge (elektrostatische ontlading). Met een ESD-vloer wordt vermeden dat er statische ontladingen worden overgebracht op personen of apparaten die op de vloer staan. Door de speciale opbouw van de ESD-vloer wordt de opbouw van statische elektriciteit voorkomen door deze af te voeren naar de aardleiding. "De ESD vloer wordt als het ware een geleider, die elke elektrisch potentiaalverschil netjes afvoert naar de aarde."
"Met de finish coat ontstaat er een ESD-veilige vloerafwerking die een lage LBVG geeft (Low Body Voltage Generation, een lage persoonsoplading)." 


opbouw van boven naar beneden van een esd-vloer; gietvloer (geleidende afwerklaag), geleidende primer (tussenlaag), koperstrips of koperband, primer, ondervloer (betonvloer meestal) (him vloeren):


het icoon waarmee een antistatische zone wordt aangegeven, hier in gemakkelijke tegelvorm (floormaxx)


Een ESDS-vloer wordt om praktische en hygiŽnische redenen vaak naadloos aangebracht (effen en vloeistofdicht). Door de antistatische coating is de vloer gemakkelijk te reinigen en bestand tegen de meeste chemische vloeistoffen. 
Een ESD vloer wordt vaak afgewerkt met een gietvloer. Om de gietvloer geleidend te maken worden polymeer-additieven toegevoegd waardoor de gehele toplaag een gelijke weerstand heeft. "Op de toplaag kan indien gewenst belijning (eventueel glow-in-the-dark), bewegwijzering en anti-slipzones worden aangebracht. Zo kunt u duidelijk de ESD-zone aangeven en veilige en efficiŽnte (loop)routes creŽren." (Zie eventueel antislipwaarde.)

Wanneer iets minder eisen worden gesteld, kunnen ook antistatische tegels worden gebruikt, die eenvoudig aan te brengen zijn. Onder de tegels wordt ESD-folie aangebracht. De PVC Ecotile-tegels van Floormaxx "zijn getest en uitgerust met goede certificeringen voor elektrische weerstand, brandwerendheid, anti-slip, chemicaliŽn resistentie, geluiddemping, thermische isolatie en slagvastheid."

Een ESD-vloer is dus een vloer met een antistatische coating en hulpmiddelen om optredende statische elektriciteit af te voeren. Deze vloeren zijn zeer geschikt voor medische faciliteiten (operatiekamers e.d.), laboratoria, cleanrooms, computerruimten, serverruimten, machinekamers en de elektronica-industrie.

Documentatie
- Antistatische vloercoating (van G-vloeren)


Met dank aan HIM vloeren, Coating, ESD-vloer, Floormaxx.